Kvůli nemoci soud pozastavil stíhání Aleksanjana, z vazby ho ale nepustil

Moskva - Vasilij Aleksanjan zůstává ve vazbě a z nemoci AIDS se bude léčit v rámci ruského vězeňského systému. Rozhodl o tom dnes moskevský soud. Odmítl tak žádost Aleksanjanových obhájců o přerušení vazby a přesun nemocného do specializovaného zdravotnického zařízení. Zároveň ale pozastavil stíhání bývalého vysokého manažera Jukosu po dobu nutnou k léčení. "Pokud doktoři dojdou k závěru, že je potřeba ho převézt jinam, stane se to," zmírňoval rozhodnutí soudu zástupce prokuratury Nikolaj Vlasov.

Soudkyně Olga Nedelinová podle ruských agentur zdůraznila, že pro Aleksanjanovu vazbu jsou stále důvody. Nadále by se prý na svobodě mohl pokoušet o útěk, zastrašovat svědky a navíc je stále obviněn z těžkých trestných činů. Aleksanjan je obviněný z praní „špinavých peněz“ a neplacení daní. Výše škody prý dosahuje až 12 miliard rublů (asi 8,5 miliardy korun).

Aleksanjanův případ je jednou z několika kauz, s jejichž pomocí ruský stát v minulých letech zlikvidoval nejvýznamnější z ropných společností, nad nimiž neměl bezprostřední kontrolu. Ve vězení tehdy skončili i majitel Jukosu Michail Chodorkovskij a jeho blízký spolupracovník Platon Lebeděv. Lebeděv z vězení nabídl ruské prokuratuře úplné doznání, pokud se bude Aleksanjan moci jít léčit, Chodorkovskij zahájil kvůli případu hladovku.