Komentátoři: Po superúterý budou muset Clintonová a Obama přitvrdit

Los Angeles/Praha - Amerika počítá poslední hlasy volebního superúterý. Vítězové a poražení už jsou ale známí. Republikán John McCain potvrdil roli favorita, jeho spolustraník Mitt Romney platí za poraženého. Mezi demokraty ale bude boj o prezidentskou nominaci zuřit dál. Hillary Clintonová sice získala cenné hlasy Kaliforňanů a morální výhodu, rozdíl mezi ní a Barackem Obamou je ale těsný.

Vítězství ve státech mají sice důležitý psychologický význam, ale ve hře o prezidentskou nominaci obou stran jsou vedlejší. Při včerejším superúterý se totiž rozhodovalo o počtu volitelů na nominační sjezd (každý stát má určený počet volitelů odvozený od počtu obyvatel). Zatímco republikáni si volitele rozdělují v jednotlivých státech systémem „vítěz bere vše“, demokraté je dělí podle složitých pravidel v zásadě poměrně. Ačkoli Clintonová získala více volitelů, nemusí to ještě znamenat její konečnou nominaci.

Mezi republikány jasně zvítězil John McCain a upevnil si roli lídra republikánské kandidátky. „McCainovi zbývá už jen pár hlasů, aby získal většinu mezi republikánskými voliteli. Předpokládám, že je dostane začátkem března ve státě Ohio,“ míní komentátor Svobodné Evropy Jefim Fištejn.

McCainovi soupeři ale zatím zůstávají ve hře minimálně do 4. března, kdy se uskuteční primárky v lidnatých státech Texas a Ohio. V případě, že Romney i Huckabee ze souboje o prezidentské křeslo odstoupí, jejich delegáti budou hrát důležitou roli například při vyjednávání o tom, kdo bude s McCainem kandidovat na viceprezidenta.

U demokratů stále nejasno
Vzhledem k těsným výsledkům a k tomu, že i další primárky budou patrně stejně vyrovnané, padl v dnešních komentářích i názor, že by u demokratů mohlo dojít k bezprecedentní situaci. Ta by nastala, kdyby ani jeden z demokratů neměl před sjezdem potřebnou nadpoloviční většinu volitelů a pokud by se tedy skutečně rozhodovalo až na sjezdu.

Jestli chtějí Clintonová a Obama souboj rozhodnout už v březnu, budou muset v následujících týdnech v kampani přitvrdit. Podle Adama Černého z Hospodářských novin jsou ale kandidáti v rozporuplném postavení: „Potřebují toho druhého převálcovat, ale zároveň konfrontaci nemůžou vyhrotit tak, aby vnitřně rozdělili demokratickou stranu.“

Ta už ale podle některých pozorovatelů rozdělená je. Uvnitř strany je totiž nezanedbatelná skupina, která nestojí o zvolení Clintonové kvůli dvěma prezidentským obdobím jejího manžela. Clintonová má také ze všech kandidátů nejvíce odpůrců mezi lidmi.

Tématem diskusí bude americká ekonomika
V následujících diskusích bude pravděpodobně důležitým tématem ekonomika, která byla prozatím opomíjená. Podle Fištejna vypadlo téma války v Iráku, ze kterého by mohl těžit vietnamský veterán McCain. Téma ekonomiky by naopak mohlo vyhovovat Clintonové, protože ve chvílích ekonomické krize budou lidé volat po jistotě, kterou představuje právě bývalá první dáma USA. Barack Obama na druhou stranu nemá za sebou žádná kontroverzní rozhodnutí.