Italský prezident rozpustil parlament a otevřel cestu k volbám

Řím - Italský prezident Giorgio Napolitano rozpustil parlament. Prezidentovi se nepodařilo zažehnat politickou krizi, protože předseda senátu nenašel mezi stranami dostatek podpory pro vytvoření přechodné úřednické vlády. Ta měla reformovat stávající volební zákon, který extrémně rozděluje italskou politickou scénu. Reforma se odkládá, a proto Itálii nejspíš v dubnu čekají další předčasné volby.

Napolitano se rozhodl zákonodárný sbor rozpustit po neúspěšné snaze dosáhnout řešení politické krize v zemi. Ta vypukla koncem ledna, když dosavadní vláda levého středu premiéra Romana Prodiho musela podat demisi, protože v senátu nezískala důvěru.

Rozpuštění parlamentu není žádným překvapením, protože ani Napolitano, ani předseda senátu Franco Marini nedokázali nalézt dohodu mezi politickými představiteli, jak by se krize dala vyřešit. Zatímco pravice prosazuje od počátku krize předčasné volby, levice se přikláněla k ustavení prozatímní vlády, jejímž úkolem by byla reforma nynějšího volebního zákona, který v minulosti vedl ke vzniku řady nestabilních vlád.
Po rozpuštění parlamentu budou následovat předčasné volby, které by se měly konat v polovině dubna. Termín má ještě dnes stanovit Prodiho vláda.

Italská ústava stanoví, že parlamentní volby se musí konat nejdříve 45 dní a nejpozději do 70 dní po rozpuštění parlamentu. Agentura ANSA předvídá, že volby se uskuteční 13. a 14. dubna. Až do voleb bude záležitosti země řídit Prodiho kabinet.