Francouzský ministr obrany na návštěvě Čadu, Francie nevylučuje vojenský zásah

Ndjamena - Francouzský ministr obrany Hervé Morin dnes přiletěl do Čadu na krátkou návštěvu. Vedle francouzských jednotek navštívil i vládu a prezidenta Idrisse Débyho, kterého Francie podporuje. Francie zároveň zopakovala varování čadským rebelům, že proti nim zasáhne, pokud se znovu pokusí prezidenta svrhnout.

Čadští vzbouřenci poté, co o víkendu vtrhli do hlavního města Ndjameny a téměř se jim podařilo dobýt prezidentský palác, ustoupili za hranice města. Dnes vzkázali francouzské vládě, že možnost intervence jejích jednotek je neodradí od dalšího útoku a varovali ji před jakýmkoli přímým zásahem. Mluvčí povstaleckých jednotek také agentuře AFP v telefonickém rozhovoru sdělil, že se pouze dočasně stáhli a nacházejí se asi 70 kilometrů od hlavního města. V metropoli Ndjameně panuje po víkendových těžkých bojích třetím dnem napjatý klid.

Čad je bývalou francouzskou kolonií. Paříž má v současnosti v této středoafrické převážně pouštní zemi stálou vojenskou přítomnost. Zatím ji v posledních dnech využívala pouze pro logistickou podporu čadské vládní armády a pro evakuaci cizích státních příslušníků.

V pondělí schválila Rada bezpečnosti OSN nezávaznou rezoluci, která vyzývá mezinárodní společenství k poskytnutí podpory čadské vládě proti vzbouřencům. Francie se proto domnívá, že má legální právo případně intervenovat ve prospěch Idrisse Débyho. Z obav před násilnostmi uprchlo z Čadu zhruba 50.000 lidí přes nedalekou hranici do Kamerunu. Evropská unie včera vyjádřila obavu, že v oblasti vzniká nová humanitární krize.