Francouzská vláda schválila návrh zákona o ratifikaci smlouvy EU

Paříž - Francouzská vláda dnes schválila návrh zákona umožňujícího ratifikaci takzvané Lisabonské smlouvy, která má v příštích letech zajistit reformování Evropské unie. Národní shromáždění a Senát by návrh měly schválit do konce tohoto týdne.

Vládní mluvčí Laurent Wauquiez po zasedání kabinetu řekl, že jde o historický krok , kterým Francie přispívá k odblokování evropské integraci poté, co ji přivedla do hluboké krize odmítnutím předchozího návrhu smlouvy v referendu v roce 2005.

Prezident Nicolas Sarkozy podle Wauquieze na zasedání řekl, že nová, zjednodušená smlouva je výsledek francouzské iniciativy.
Sarkozy se už v kampani k loňským prezidentským volbám vyslovoval pro zjednodušenou evropskou smlouvu jako východisko z krize, do níž se unie dostala kvůli odmítnutí původního textu ve Francii a v Nizozemsku. S cílem vyhnout se novému fiasku rovnou navrhoval její schválení parlamentní cestou. Francouzské Národní shromáždění se návrhem zákona o ratifikaci začne zabývat dnes večer, pak přijde na řadu Senát.

V Paříži dnes proti nové smlouvě uspořádala demonstraci krajně pravicová Národní fronta, která dokument odmítá z nacionalistických pozic. Její předseda Jean-Marie Le Pen už v úterý členy parlamentu vyzval, aby „nezradili Francii“ a smlouvu neschválili, protože podle něj znamená zánik francouzské svrchovanosti v „evropském superstátu“.

Smlouva byla podepsána na loňské prosincové vrcholné schůzce EU v Lisabonu. Aby vstoupila v platnost, musí ji ratifikovat všech 27 členských zemí. Většina z nich dává přednost ratifikaci v parlamentu.