EU odložila podpis prozatímní smlouvy se Srbskem

Brusel - Evropská unie se rozhodla odložit podpis prozatímní dohody o obchodu a vízové politice se Srbskem. Důvodem je roztržka mezi tamními politiky. Část z nich smlouvu odmítá, protože by to podle nich znamenalo podepsat nezávislost Kosova. Smlouva měla být podepsána ve čtvrtek, EU je nadále připravena ji uzavřít.

Jak dnes řekl eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn, nyní záleží na rozhodnutí Bělehradu, jehož premiér Vojislav Koštunica smlouvu zatím odmítl podepsat, i když většina ministrů jeho vlády je pro. „Hluboce lituji obstrukcí, které kvůli podpisu smlouvy v Bělehradu vytvářejí určití politici. Podle mě u nich opravdu selhaly schopnosti naslouchat hlasu srbského lidu,“ uvedl Rehn, který stále věří, že současné problémy je možné vyřešit v krátké době.

Kvůli prozatímní smlouvě se v Srbsku schyluje k politické krizi. Koštunica se svým odmítavým stanoviskem přišel krátce po nedělních prezidentských volbách, v nichž zvítězil proevropský Boris Tadić, který podpis dohody naopak podporuje. Premiér ji ale označil za past, která má Bělehrad donutit akceptovat nezávislé Kosovo. Podpis dohody je podle něj možný jen v případě, když EU nevyšle do Kosova svou civilní misi. Brusel však už vyslání mise, kterou Koštunica označuje za ohrožení svrchovanosti Srbska, formálně schválil.

Ve vládní koalici tak proti sobě kvůli zásadnímu sporu stojí Tadičova Demokratická strana (DS) a strana G17 Plus, které disponují většinou ministrů, a Koštunicova Demokratická strana Srbska (DSS).
Také prezident Tadić dnes postoj premiéra Koštunici kritizoval, aniž ovšem uvedl jeho jméno. „Je nezbytné, aby všechny státní instituce dělaly svou práci a nikdo není oprávněn klást odpor jen proto, že má odlišný názor,“ uvedl ve svém prohlášení.

„To je výjimečně vážná situace, vláda je paralyzována,“ řekl srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić (DS).

Prozatímní dohoda Srbsku otevírá cestu ke stabilizační a asociační dohodě, která je jakýmsi prvním předstupněm budoucího členství země v Evropské unii. Na uzavření této dohody se však vztahuje několik podmínek, na rozdíl od prozatímní dohody. Mimo jiné jde i o lepší spolupráci srbské vlády s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Protože Koštunica je se svým odporem ke smlouvě ve vládě v menšině, chce, aby o ratifikaci smlouvy rozhodl parlament. Tam by se při hlasování ke Koštunicovým umírněným nacionalistům mohli přidat poslanci nejsilnější parlamentní strany - nacionalistické Srbské radikální strany.

To, zda se bude o podpisu smlouvy hlasovat v parlamentu, ale zdaleka není jisté. Jeho předseda Oliver Dulić totiž řekl, že zákonodárci mohou rozhodovat až ve chvíli, kdy budou mít k dispozici jasné stanovisko vlády. A to právě zatím kvůli sporům koaličních partnerů není k dispozici.
Pravidelné čtvrteční jednání vlády premiér Koštunica zrušil, a to přesto, že většina ministrů požaduje, aby se o celé záležitosti jednalo co nejdříve.

Vydáno pod