Čadská vláda má podle prezidenta situaci v zemi pod kontrolou, rebelové vyčkávají

Ndjamena - Čadská vláda má pod naprostou kontrolou celou zemi včetně Ndjameny. Prohlásil to dnes čadský prezident Idriss Déby ve svém prvním veřejném vystoupení od víkendu, kdy čadští povstalci zaútočili na Ndjamenu a pokusili se prezidenta svrhnout. Organizace Lékaři bez hranic (MSF) informovala, že při víkendových bojích padlo 100 lidí a 700 osob utrpělo zranění. Povstalci dnes pohrozili novým útokem na hlavní město a zdůraznili, že se svého záměru svrhnout prezidenta Débyho nevzdají.

 „Máme úplnou kontrolu nad situací nejen v hlavním městě, ale také v celé zemi,“ řekl prezident na tiskové konferenci. Místní komplicové podle něj byli lapeni, někteří jsou na útěku, jiní jsou ještě v Ndjameně převlečení do civilu, někteří se snaží dostat na súdánskou hranici společně se súdánskými žoldáky. „Dopadneme je, než se dostanou do Súdánu,“ dodal Déby.

Prezident dále řekl, že do vojenské operace nebyla přímo zapojena Francie, která je bývalou koloniální mocností Čadu a snaží se zde i nadále uplatňovat svůj vliv. Z podpory povstaleckých oddílů znovu obvinil súdánského prezidenta Umara Bašíra.

Do Čadu dnes na krátkou návštěvu přicestoval francouzský ministr obrany Hervé Morin. Sešel se především s prezidentem Débym, aby ho ujistil o podpoře Francie, a navštívil francouzské jednotky v zemi. Francie zároveň zopakovala varování čadským rebelům, že proti nim může zasáhnout, pokud se znovu pokusí prezidenta svrhnout. Podle agentury AFP v metropoli Ndjameně panuje po víkendových těžkých bojích třetí den napjatý klid.

Čadští vzbouřenci poté, co o víkendu vtrhli do Ndjameny a téměř se jim podařilo dobýt prezidentský palác, ustoupili za hranice města. Dnes vzkázali francouzské vládě, že možnost intervence jejích jednotek je neodradí od dalšího útoku a varovali ji před jakýmkoli přímým zásahem. Mluvčí povstaleckých jednotek také agentuře AFP v telefonickém rozhovoru sdělil, že se pouze dočasně stáhli a nacházejí se asi 70 kilometrů od hlavního města.

Čad je bývalou francouzskou kolonií. Paříž má v současnosti v této středoafrické převážně pouštní zemi stálou vojenskou přítomnost. Zatím ji v posledních dnech využívala pouze pro logistickou podporu čadské vládní armády a pro evakuaci cizích státních příslušníků.

V pondělí schválila Rada bezpečnosti OSN nezávaznou rezoluci, která vyzývá mezinárodní společenství, aby poskytlo podporu čadské vládě proti vzbouřencům. Francie se proto domnívá, že má zákonné právo ve prospěch Idrisse Débyho případně intervenovat.

Z obavy před násilnostmi uprchlo z Čadu zhruba 50.000 lidí do Kamerunu. Evropská unie v úterý vyjádřila obavu, že v oblasti vzniká nová humanitární krize. Šéf MSF v Čadu Guilhem Molinie oznámil, že zdravotníci ve třech hlavních nemocnicích metropole napočítali po víkendových bojích sto mrtvých a 700 raněných. Pracovníci Červeného kříže prý ale stále přivážejí další těla, takže podle Molinieho ještě není bilance úplná.
Francouzští vojáci evakuovali z Čadu do gabonského Libreville přes 1230 lidí, kromě téměř 500 Francouzů také 740 cizinců, mezi nimiž je asi 300 občanů z 12 zemí Evropské unie.