Nejméně sedm mrtvých při operaci izraelské armády v pásmu Gazy

Gaza - Sedm mrtvých a 15 zraněných si vyžádala dnešní operace izraelské armády na severu pásma Gazy. Vojáci podporovaní tanky a letadly zabili šest ozbrojenců radikálních islámských hnutí Hamas a Islámský džihád. Prorazili bezpečnostní bariéru nedaleko města Džabálija a razii provedli také u města Bajt Hanún, odkud palestinští radikálové často odpalují rakety na Izrael. Jedna z izraelských raket zasáhla místní školu, zabila jednoho učitele a zranila dalších pět lidí.

Izraelská armáda potvrdila, že zasáhla v dané oblasti proti skupině radikálů chystajících se odpalovat rakety na izraelské území. Podle armádní mluvčí na školu nestřílela a informaci o zásahu školní budovy prověřuje.

Izraelské letectvo bombardovalo v noci také kovodílnu v centrální oblasti pásma Gazy. Nikdo nebyl zraněn.

Hamas od loňského června vládne v pásmu Gazy, kam izraelské jednotky často podnikají výpady ve snaze zabránit ozbrojencům radikálních hnutí v odpalování raket na jih Izraele.

Obdobně Izrael zareagoval i na pondělní sebevražedný atentát v jihoizraelské Dimoně. K atentátu, který byl první svého druhu po více než roce, se přihlásil Hamas - poprvé od roku 2004 - a další dvě palestinské radikální skupiny. Při útoku zahynula jedna izraelská žena i oba atentátníci. Dalších 11 Izraelců bylo zraněno.