Slovenský parlament odložil ratifikaci Lisabonské smlouvy

Bratislava - Slovenský parlament měl dnes jednat o ratifikaci Lisabonské smlouvy, která mění fungování institucí Evropské unie. Kvůli neshodám mezi vládní koalicí a opozicí ale na hlasování nedošlo. Opozice totiž podmiňuje podporu Lisabonské smlouvy změnami v kontroverzním vládním návrhu tiskového zákona.

Předseda parlamentu Pavol Paška dnes řekl, že pokud nebude mít jistotu, že ve Sněmovně zvedne 90 poslanců ruku pro Lisabonskou smlouvu, raději hlasování o dokumentu odloží. Opozice totiž tvrdí, že když nebudou v tiskovém zákoně přijaté potřebné změny, odejdou poslanci před jednáním o Lisabonské smlouvě ze Sněmovny, a o ratifikaci tak bude zbytečné hlasovat. 

Největší výhrady má opozice v tiskovém zákonu k právu na odpověď. To má lidem zajistit zveřejnění odpovědi v případě, že se jich nějaký článek v novinách dotkne. Současný návrh prý ale ohrožuje svobodu slova.  
 
Proti tiskovému zákonu má výhrady i Svaz vydavatelů na Slovensku, který tvrdí, že by mohl být pro zdejší tisk likvidační. V novinách by prý víc než polovinu obsahu tvořily právě texty s odpověďmi. „V zákoně jsou ustanovení, která by při doslovném výkladu mohla udělat z deníků tribunu omluv. Je tam dokonce řečeno, že je potřeba opravit nejen každou nepravdivou informaci, ale také každou, která se někomu jenom nezdá,“ řekl dnes ve Studiu ČT24 komentátor Lidových novin Luboš Palata.
 
Ratifikace Lisabonské smlouvy na Slovensku se vleče už několik týdnů, parlament opakovaně hlasování odložil. Další možnost odsouhlasit novou unijní smlouvu  bude patrně až v březnu, kdy se bude ve Sněmovně jednat o konečné podobě tiskového zákona.