Podle zprávy Scotland Yardu zabila Pákistánku Bhuttovou exploze

Islámábád - Pákistánskou opoziční političku Bénazír Bhuttovou nezabila kulka střelné zbraně, ale tlaková vlna vyvolaná náloží, kterou odpálil sebevražedný atentátník. Z dnes zveřejněné oficiální zprávy vyšetřovatelů britského Scotland Yardu vyplývá, že Bhuttová utrpěla zlomeninu lebky nárazem o střechu automobilu.

Vyšetřování tak nepotvrdilo původní hypotézu, že Bhuttová zahynula v důsledku jednoho ze tří výstřelů, jež explozi předcházely. Britskými specialisty shromážděné důkazy navíc ukázaly, že atentát na Bhuttovou spáchal jediný útočník, nikoli nejméně dva atentátníci či skupina, jak se zprvu vyšetřovatelé domnívali.

Bhuttová zemřela na následky atentátu na předvolebním shromáždění 27. prosince v Rávalpindí. Příčinu její smrti provázely spekulace a dosud není stále zcela jasné, kdo za vraždou stál. Vládní místa z její smrti obviňují militantní stoupence islámské teroristické sítě al-Káida. Průzkumy veřejného mínění však uvádějí, že téměř polovina Pákistánců za vraždou Bhuttové vidí politické spojence prezidenta Parvíze Mušarafa.

Nejasnosti kolem atentátu na Bhuttovou, jejíž Pákistánská lidová strana měla v nadcházejících parlamentních volbách velkou naději na vítězství, se snažil Mušaraf vyřešit tím, že k vyšetřování přizval Scotland Yard. Pomoc, kterou mu nabízela OSN, ale odmítl. Vláda už od počátku tvrdila, že Bhuttová zemřela na následky těžkého poranění hlavy, které prý utrpěla, když se snažila rychle dostat do vozu s otevřenou střechou. Pákistánci však tomuto vysvětlení nevěřili.

Vyšetřovatelé vydávají zprávu necelých čtrnáct dní před parlamentními volbami, které byly kvůli atentátu a následnému napětí odloženy z ledna na 18. únor. Pákistánské úřady oznámily, že bylo v souvislosti s útokem na Bhuttovou zatčeno několik podezřelých osob, mezi nimiž je patnáctiletý mladík, který se doznal, že měl sloužit jako sebevražedný útočník.

Vydáno pod