Británie vydá radikálního imáma do USA

Londýn - Britská ministryně vnitra Jacqui Smithová ve čtvrtek podepsala vydání muslimského duchovního abú Hamzá Masrího do Spojených států. V Británii byl roku 2006 odsouzen k sedmi letům vězení za podněcování k vraždám a rasové nenávisti, ve Spojených státech mu hrozí obvinění z terorismu. Proti rozhodnutí ministerstva se může do čtrnácti dní odvolat, v opačném případě bude vydán do 28 dní. Advokát abú Hamzá Masrího řekl, že se jeho klient odvolá k vrchnímu soudu.

Spojené státy ho chtějí stíhat za 11 zločinů souvisejících s terorismem. Patří k nim údajná spoluúčast na únosu cizinců v Jemenu v roce 1998, pokus zřídit v USA výcvikový tábor al-Káidy a finanční pomoc osobám ochotným podrobit se v blízkovýchodních zemích přípravě na teroristické útoky.

V případě vydání a eventuálního odsouzení v USA má být převezen zpět do Británie k vykonání zbytku tamního trestu a pak opět vrácen do USA, kde si odpyká trest vyměřený americkým soudem.

Bývalý duchovní pochází z Egypta a do Británie, kterou nazval „rájem, v němž se může dělat cokoli“, přicestoval roku 1980. Britské občanství získal sňatkem s Britkou a po počátečním spíše nevázaném životě se začal řídit islámem a připojil se k boji proti Sovětům v Afghánistánu. V tamních bojích přišel o oko a o části rukou, na nichž má nyní protézy. Po návratu do Velké Británie se stal jedním z imámů mešity v parku Finsbury a v kázáních začal oslavovat šéfa al-Káidy Usámu bin Ládina, stejně jako atentáty na USA z roku 2001. Docházeli do ní mimo jiných i Richard Reid, který se pokoušel spáchat atentát v letadle výbušninou ukrytou v botě, a Zacarias Moussaoui, který byl za útoky z 11. září odsouzen na doživotí. Z mešity musel abú Hamzá odejít v roce 2003 a o rok později byl zatčen.