Na Slovensku se staví protiválečné kryty

Bratislava - Nové obytné domy na Slovensku musí stavební firmy stavět i s protiválečnými kryty. Nařizuje to vyhláška Ministerstva vnitra. Pokud stavební společnosti kryt nepostaví, nedostane od stavebního úřadu povolení kolaudovat.

Obytné domy mají mít podle slovenského ministerstva vnitra hasící přístroj, únikový východ a protiplynový kryt. Vyhláška nařizuje, že v každém větším domě musí být bunkr, který částečně odolá tlakové vlně a nepropustí nebezpečné látky.

Vyhláška se týká všech domů na Slovensku, kde bude bydlet víc než 50 lidí. Úkryt musí mít únikovou cestu, minimální výšku místností 2,5 metru, místo na zamořené oblečení, toaletu, sklad pitné vody, vlastní vzduchovou ventilaci, elektřinu a telekomunikační techniku. 

Vyhláška má své odpůrce i zastánce. Podobné nařízení existuje například i v České republice. Domy s víc jak 100 obyvateli musí mít provizorní kryty. Žádná vyhláška ale nenařizuje stavět bunkry. Slovenské ministerstvo vnitra nicméně změnu v nařízení nechystá. 

Vyhláška se týká jen domů, které se začali stavět po září 2006. Většina Slováků, kteří bydlí ve starších bytech se tedy musí spolehnout na to, že se půjde skrýt k ochotným sousedům. Anebo na to, že už kryt nebude nikdy potřebovat.

Vydáno pod