Sarkozy zveřejnil projekt, který má zamezit nepokojům mezi přistěhovalci

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes zveřejnil svůj plán, který má zamezit nepokojům v problémových francouzských předměstích. Projekt je připraven pomoci hlavně mladým lidem, bude bojovat proti nezaměstnanosti, podpoří školství a zlepší infrastrukturu na periferii města.

„Zaměříme se především na mladé lidi, kteří byli doteď mnohým pro smích. Chceme jim nabídnout možnost dokončit školu a získat práci,“ řekl dnes při představování nového projektu Sarkozy.  Zavedením nových opatření tak reaguje na události, které se ve Francii děly na podzim roku 2005 a také v loňském roce. Ty byly důsledkem neúspěšné integrace stovek tisíc přistěhovalců, zvlášť z arabského světa a černé Afriky.
 
Plán má pomoci dostudovat mladým lidem, kteří školu obvykle nedokončí. Nadaným žákům zase umožnit studovat na prestižních internátech. Nezaměstnaným nabídne rekvalifikaci a nová pracovní místa. Na veřejnou dopravu vyčlení půl miliardy eur a na předměstí vyšle další čtyři tisíce policistů. Změnit by se měl i přístup státní správy, zmizet by měla diskriminace podle barvy pleti. Do pěti let prý úřady budou respektovat různorodost francouzské společnosti.