Požár v rakouském domově důchodců nepřežilo 11 lidí

Vídeň - Požár v domově důchodců v západorakouském městě Egg si vyžádal nejméně jedenáct obětí. Dalších šest lidí bylo zraněno. Oznámil to mluvčí záchranného systému spolkové země Vorarlbersko. Na místo neštěstí ještě večer dorazil rakouský kancléř Alfred Gusenbauer, informovala agentura APA.

Lidé v hořícím domově důchodců umírali na otravu zplodinami. Oběťmi požáru se údajně stali senioři odkázáni na pomoc ošetřujícího presonálu. Pouze šest z 23 osob evakuovaných z hořící budovy vyvázlo bez zranění. Lidé, kteří nebyli zraněni, dostali na místě okamžitou psychologickou pomoc a byli ubytováni v domech v Eggu.

„Je to katastrofa, opravdu je to hrozné,“ prohlásil Gusenbauer po setkání se zástupci záchranného systému. Dodal, že ještě nezažil požár obdobného rozsahu. Obdiv záchranářům vyjádřil i kancléř. Ten řekl, že díky pomoci mají zranění naději neštěstí přežít.

Do boje s ohněm se zapojilo 250 hasičů. Ti však podle APA okolo 21:10 SEČ zastavili hašení, neboť budově akutně hrozí zřícení. Příčiny vzniku požáru jsou zatím nejasné.