Při súdánském náletu v Dárfúru zemřelo na 200 lidí

Chartúm - Súdánské letectvo v pátek zabilo asi 200 lidí při bombardování tří měst ve vzbouřenecké provincii Dárfúr. Armáda se údajně pokoušela zničit postavení rebelů, ti však popřeli, že by se v zasažených městech zdržovali. OSN varovala, že konflikt může přerůst ve skutečnou válku.

„Vláda zaútočila s použitím leteckého bombardování, pozemních jednotek a džandžauí (arabských milic),“ prohlásil Abdal Azíz Ušar, jeden z vojenských velitelů dárfúrského povstaleckého Hnutí pro spravedlnost a rovnost (JEM). Podle něj se do náletu zapojily vrtulníky i letecké bombardéry. Z hořících měst prý uprchly desítky tisíc lidí.

Podle súdánské armády vytlačil útok ozbrojence JEM do sousedního Čadu. „Rebelové z dárfúrského povstaleckého hnutí ustoupli na čadské území. Nechali za sebou obrovské množství mrtvých a raněných, které momentálně sčítáme,“ řekl mluvčí armády Usmán Muhammad Aghbaš.

Aghbaš rovněž potvrdil, že při ofenzivě zahynul jeden vládní voják a čtyři další byli zraněni. Odmítl se však vyjádřit k počtu padlých rebelů a k počtu civilních obětí.

Velitel mezinárodních sil OSN v Súdánu Jean-Marie Guehenno označil páteční útok za znepokojivou součást rostoucího násilí mezi vládou a JEM. „Jsme zde svědky skutečné války s útoky a protiútoky. To velmi zhoršuje podmínky pro operace mírové mise, protože se ocitáme mezi bojujícími stranami,“ prohlásil Guehenno v sídle OSN v New Yorku.

Vydáno pod