Mrazivé počasí v Afghánistánu připravilo o život už 750 lidí

Kábul - Mimořádně krutá letošní zima doprovázená tuhými mrazy a sněhovými bouřemi připravila v Afghánistánu o život už více než 750 lidí. Mrazy také zapříčinily úhyn 230 tisíc kusů dobytka. Některé hlavní silniční tahy nejsou průjezdné, to komplikuje dodávky pomoci do postižených oblastí.

„Od začátku letošní zimy zemřelo následkem studeného počasí a sněhových bouří už 763 lidí,“ sdělil Núr Padšáh Kohistání z vládní komise pro řešení krizových situací. Sněhová kalamita zničila asi 500 domů a víc než 40 000 jich poničila. Mrazivé počasí nejhůže udeřilo v západní provincii Herát a Badghís. Lékaři museli několika lidem kvůli těžkým omrzlinám amputovat končetiny.

Místní média dokonce tvrdí, že kruté počasí dohnalo některé rodiny k tomu, že prodávají své děti. Prý nemají dost peněz na to, aby se o ně sami postarali. Pro chudý Afghánistán je takto tvrdá zima katastrofou, protože nepříznivé počasí zvedlo ceny potravin do rekordní výše. Světový program pro výživu již požádal o mimořádnou potravinovou pomoc pro více než 2,5 milionu Afghánců.