V Mnichově se koná konference o bezpečnostní politice

Mnichov - V Mnichově dnes začala 44. Mezinárodní konference o bezpečnostní politice, kde asi 350 politiků a odborníků jedná o nejžhavějších mezinárodních problémech. Na programu je nezávislost Kosova, rozšiřování NATO nebo vztahy Ruska a Západu.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer dnes vyjádřil na summitu podporu rozšíření Severoatlantické aliance o balkánské státy. NATO stojí o Chorvatsko, Albánii nebo Makedonii. „Je třeba vytvořit novou dynamiku v balkánském regionu. Proto doufám, budeme připraveni otevřít dveře NATO novým členům z této oblasti,“ prohlásil Scheffer.

Jednalo se i o americké protiraketové základně ve střední Evropě. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski se vyslovil pro společný obranný raketový systém NATO, který by spolupracoval s americkým ochranným štítem. Rusko s výstavbou americké základny nesouhlasí.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan upozornil na boj jeho země s kurdskými povstalci ze Strany kurdských pracujících (PKK). Turecká armáda v posledních měsících zesílila ofenzivu proti bojovníkům PKK, kteří usilují o vznik kurdského státu na jihovýchodě Turecka. „Řeknu vám to zcela otevřeně. Budeme v tom pokračovat, dokud nezvítězíme,“ řekl dnes v Mnichově podle agentury AP Erdogan. Dodal také, že Turecko nemá zájem o cizí území, prý nemá žádné mocenské ambice, které by ohrožovaly integritu sousedního Iráku.

Ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej za největší nebezpečí pro svět označil hrozbu, že by se extremisté zmocnili jaderných zbraní, protože pak by je použili. „To je podle mě největší nebezpečí, jakému nyní čelíme,“ řekl Baradej. „Jakákoliv země, i kdyby měla jaderné zbraně, tak by věděla, že bude rozdrcena, kdyby je použila. Ale kdyby je získali extremisté, použijí je,“ varoval. Vybídl současně k
snížení počtu jaderných zbraní, jakož i k zahájení přímých rozhovorů s Íránem, které by zajistily, že jeho jaderný program neposlouží k vývoji jaderné zbraně.
    
Na slavnostní večeři v pátek večer se hovořilo také o nezávislosti srbské provincie Kosovo. Srbský prezident Boris Tadić konstatoval, že rezolutně odmítá odtržení Kosova. Spojené státy a většina zemí EU to naopak podporují. Tadić varoval, že rozdělení Srbska může znamenat vystupňování mnoha existujících konfliktů nebo znovuoživení řady utichlých střetů.
   
Konference bude pokračovat i v neděli. Očekává se projev amerického ministra obrany Roberta Gatese a ruského vicepremiéra Sergeje Ivanova.