Barmská junta vyhlásila referendum o nová ústavě

Rangún - Barmská vojenská vláda chce letos v květnu uspořádat referendum o ústavě, po němž budou v roce 2010 následovat parlamentní volby. Oznámila to dnes barmská státní televize. Podle agentury AP jde o kroky, které jsou součástí plánu junty nastolit v zemi demokracii.

Sedmibodový plán přechodu k demokracii oznámila barmská junta již v roce 2003. Jeho cílem bylo ukončit několik desetiletí trvající vojenskou
diktaturu v zemi. Z jeho sedmi fází se ale podařilo zatím naplnit jen první dvě, totiž schválení základních mantinelů pro budoucí ústavu a jmenování komise pro její sepsání.
 
Vláda dosud nestanovila žádný harmonogram pro provedení jednotlivých kroků ani termín, do kdy by se měla demokracie v zemi obnovit.
 
Vojenská vláda je v zemi od roku 1962 a od roku 1988, kdy armáda krvavě potlačila masové demonstrace za demokracii, zde neplatí žádná ústava. V roce 1990 se v Barmě po více než 30 letech uskutečnily volby, v nichž zvítězila opoziční Národní liga pro demokracii (NLD) v čele s Do Aun Schan Su Ťij, ale vojáci odmítli výsledek voleb přijmout.
 
Nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, která strávila 12 z
posledních 18 let v domácím vězení, za mezinárodní podpory pravidelně
vyzývala juntu k nastolení demokracie.