Do čela sudetských Němců zvolen Bernd Posselt

Mnichov - Mluvčím a nejvyšším představitelem všech sudetských Němců byl zvolen Bernd Posselt, poslanec Evropského parlamentu a dosavadní předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení. Rozhodlo o tom dnes v Mnichově spolkové shromáždění, nejvyšší orgán sdružení. Posselt podle agentury DPA získal 75 ze stovky odevzdaných hlasů.

Jedenapadesátiletý Posselt jako představitel poválečné generace sudetských Němců v nejvyšší funkci střídá bývalého šéfa bavorského sněmu, sedmdesátníka Johanna Böhma. Na pozici šéfa krajanského sdružení postoupil padesátiletý Franz Pany.

Za hlavní cíl sdružení Posselt označil zlepšení vztahů mezi sudetskými Němci a Českem, kde podle jeho slov sice „dosud nedošlo k obratu, avšak projevují se první známky oteplení“. Chce také podporovat sudetoněmeckou kultury a postoupit v budování mnichovského muzea, připomínajícího vysídlení z někdejšího Československa.

K Sudetoněmeckému krajanskému sdružení se podle jeho údajů hlásí více než 200.000 členů a údajně statisíce dalších sympatizantů.

Posselt, bývalý novinář a spolupracovník vůdce panevropského hnutí Otty von Habsburga, patří k poválečné generaci (narodil se 4.června 1956 v Pforzheimu). Nicméně také patří ke kritikům odsunu, a to především z hlediska, že s československými Němci se zacházelo z pozice kolektivní viny, bez přihlédnutí ke skutečnému provinění v době války. K tomu patří i požadavek zrušení amnestie pro pachatele zločinů spáchaných na Němcích v období odsunu. Posselt, syn bývalého německého starosty Jablonce nad Nisou, si však nenárokuje majetek, který zde rodina musela zanechat.

Spory spojené s osudem odsunutých nebyly vyřešeny ani během více než čtyřicetileté komunistické vlády, ani po změně poměrů v roce 1989. Spory také provázely přípravu mezistátní smlouvy v roce 1992, zasáhly do zrodu česko-německé deklarace z roku 1997 a v novém tisíciletí jednu chvíli - za Posseltova přispění - hrozily stát se překážkou českého vstupu do Evropské unie.