Obama vyhrál demokratické primárky v Maine

Augusta - Šance demokratických kandidátů na amerického prezidenta se srovnávají. Barack Obama pokračuje ve vítězné sérii, v nedělních primárkách vyhrál ve státě Maine, kde získal 59 procent, jeho konkurentka Clintonová obdržela 40 procent hlasů. Obamovi se tak podařilo téměř s ní vyrovnat šance na zvolení.

Víkendové demokratické primárky patřily Baracku Obamovi. Vítězství si odnesl z Nebrasky, Washingtonu, Louisiany, Panenských ostrovů i Maine. Po zveřejnění výsledků se sobota stala zatím nejúspěšnějším dnem jeho kampaně. „Jsem na vzestupu. Obrací se ke mně nezávislí i zklamaní republikáni. V průzkumech porážím McCaina o sedm procent,“ říká Obama. 

V primárkách v Main získal Obama 15 delegátů v demokratické straně, Clintonová jich má 9.   

Úspěch svého konkurenta si uvědomuje i Hillary Clintonová. Vyměnila šéfku svého volebního štábu a snaží se popřít i průzkumy, podle kterých má proti republikánské jedničce Johnu McCainovi větší šance Obama. „My demokraté se musíme ptát, kdo má šanci vyhrát? Kdo to zvládne? Chci, abyste o tom přemýšleli,“ vyjádřila se dnes Clintonová.

Zatímco u republikánů je vzhledem k náskoku senátora McCaina téměř rozhodnuto, demokratický souboj se stává stále napínavějším. K vítězství na letním nominačním sjezdu demokratické strany bude kandidát potřebovat nejméně 2025 hlasů. I přes úspěšný víkend Obamy není dosud jisté, zda bude o křeslo prezidenta bojovat právě Obama nebo Clintonová.

Vydáno pod