Požár v Soulu zničil bránu ze 14. století

Soul - V centru Soulu shořela šest set let stará brána, jedna z nejslavnějších jihokorejských památek. Hasiči s plameny bojovali přes pět hodin, stavbu se jim ale zachránit nepodařilo a památka se zřítila. Policie má podezření, že bránu, která je vstupem na tradiční tržiště, zapálil někdo úmyslně.

V troskách shořelé brány našli hasiči odhozené dva zapalovače. Policie podezřívá ze žhářství muže, který podle svědků vstoupil do brány těsně před tím, než začala hořet. Nyní po něm pátrají. Policisté nicméně nevylučují ani možnost, že oheň způsobila vadná elektroinstalace.

Na místo požáru přijel i budoucí jihokorejský prezident I Mjong-bak, který se ujme úřadu 25. února, a vyjádřil lítost nad zničením historické brány. Podle něj incident „zasáhne srdce Korejců“.

Brána Sungnjemun, vystavěná v roce 1398, patřila mezi hlavní soulské turistické atrakce. Zástupci města oznámili, že se pokusí památku obnovit. Práce si podle nich vyžádají přinejmenším tři roky a náklady dosáhnou 20 miliard wonů (zhruba 370 milionů korun).