Gates chce pauzu po stahování amerických posil z Iráku

Bagdád - Americký ministr obrany Robert Gates, který je na nečekané návštěvě Iráku, zde jednal o plánu stahování amerických jednotek ze země. Vyslovil se pro to, aby po plánovaném odchodu prvních pěti amerických bojových brigád z Iráku následovalo další stahování až po určité pauze.

Spojené státy plánují do letošního července odsun 25 tisíc svých vojáků z Iráku, ty tam jako posily poslal George Bush. Gates však upozornil na to, že po této fázi stahování by se znovu měla posoudit bezpečnostní situace. Pak by podle něj odsun amerických jednotek měl teprve pokračovat.
 
Jak dlouhá by měla být tato pauza, to ale nedokázal určit. „Ještě to zvažujeme,“ říká Gates a dodává, že i když se bezpečnost v zemi zlepšila, situace je stále nestabilní. To dokládá i včerejší výbuch automobilu v blízkosti tržiště ve městě Balád.
 
V Iráku hrozí nebezpečí ze strany al-Káidy. Tu Spojené státy stále považují za největší bezpečnostní hrozbu. V den Gatesova příjezdu do Iráku zahynulo přes 50 lidí. Nejvíce násilností se odehrálo na severu země, kam se údajně al-Káida stáhla ze středního Iráku a západoirácké provincie Anbár.