Vjezd nákladních aut do Londýna bude zpoplatněn mýtným

Londýn - Dieselová a nákladní auta nad 12 tun budou muset při vjezdu do hlavního města Velké Británie platit od března mýtné. Podle starosty Londýna Kena Livingstona mají tisíce Londýňanů zdravotní potíže způsobené znečištěným ovzduším od automobilových výfuků. Zpráva, kterou si nechal Livingstone vypracovat, tvrdí, že každý rok zemře tisíc obyvatel města předčasně právě kvůli špatné kvalitě vzduchu.

Aby se vozidla mýtnému vyhnula, musí vyhovovat velmi přísným evropským limitům pro emise oxidu dusnatého. Nové pásmo, jemuž se říká Low Emission Zone, tedy Pásmo nízkých emisí, má rozlohu patnácti set čtverečních kilometrů a zahrnuje území Velkého Londýna, tedy nikoliv jen centra města. Nová pravidla jsou v platnosti od pondělí 4. února, ale mýtné se začne vybírat až začátkem března.

Výstavba systému výběru mýtného si vyžádala 49 milionů liber. Asociace dopravců si však stěžuje, že jde o nákladné řešení problému, který během dvou let stejně zmizí. Dopravci si totiž vysoké mýtné (200 liber za jeden vjezd do města) nebudou moci dovolit, a raději vybaví své vozy filtry nebo přejdou na typy motorů s nižšími emisemi. Platbě se přitom vyhnou všechna vozidla, která vyhovují normě Euro 3, vozidla vyrobená po roce 2001 a vozidla s již zmíněným filtrem.

Od července se dále platnost mýtného rozšíří na všechna vozidla s dieselovým motorem nad 3,5 tuny včetně autobusů a autokarů. Podobná opatření zavedla například norská města Bergen, Oslo a Trondheim, dále pak Stockholm a uvažuje o nich i Paříž a New York.