Čadští povstalci nechtějí jednotky EU v zemi, vláda nemůže přijímat další uprchlíky

Ndjamena - Čadští vzbouřenci dnes vzkázali Evropské unii, že nechtějí, aby její mírové jednotky působily v zemi. Podle nich totiž nebyla zajištěna neutralita těchto složek tím, že většina vojáků by byla z Francie. Čadská vláda dnes rovněž oznámila, že už nemůže přijímat žádné další uprchlíky ze sousední súdánské provincie Dárfúr, a apelovala na mezinárodní společenství, aby pro ně našla jinou zemi.

OSN oznámila, že po pátečních náletech súdánských letounů na osady v Dárfúru uteklo do Čadu nejméně 12 tisíc lidí. Konflikt v Dárfúru, který začal v roce 2003, už vyhnal z domovů víc než 2 miliony lidí.

Čad býval francouzskou kolonií, povstalci proto nechtějí, aby Paříž znovu v této oblasti měla nějaký vliv. Francouzští vojáci tvoří víc než z poloviny evropské jednotky EUFOR, které měly pomáhat právě v Čadu. Dohromady by jich v těchto složkách působilo 3.700. Proto povstalecké síly evropské státy požádaly, aby okamžitě zastavily vysílání svých jednotek do země. Povstalci navíc tvrdí, že na ně v nedávných bojích u Ndjameny francouzští vojáci zaútočili s tanky a bojovými vrtulníky.

Francie ale tvrdí, že se její jednotky do střetu přímo nezapojily, prý jen zahájily sebeobrannou palbu, když odtud evakuovaly přes tisícovku Francouzů a jiných cizinců. Po konfliktu u Ndjameny, během něhož zemřelo 165 lidí, se povstalecké jednotky přesunuly na východ směrem k súdánské hranici. Čadské vedení obviňuje právě súdánskou vládu, že protivládní povstalce podporuje, aby tím zabránila rozmístění mírových jednotek. Chartúm obvinění popírá.

EUFOR má mandát OSN na ochranu více než půl milionu civilistů v uprchlických táborech ve východním Čadu a Středoafrické republice, kam unikli před boji v neklidném západosúdánském Dárfúru.