Neznámí pachatelé ukradli v Curychu obrazy za tři miliardy korun

Curych (Švýcarsko) - Čtyři vzácné obrazy z 19. století odcizili neznámí pachatelé z muzea v Curychu. Hodnota pláten Paula Cézanna, Edgara Degase, Vincenta van Gogha a Clauda Moneta činí podle švýcarské policie 180 milionů švýcarských franků (téměř tři miliardy korun). Krádež z jedné z nejvýznamnějších soukromých uměleckých sbírek v Evropě se stala v neděli, přitom už ve středu z výstavy ve městě Pfäffikon nedaleko Curychu zmizela dvě plátna Pabla Picassa za 77 milionů korun. Za informace vedoucí k dopadení pachatelů vypsala policie odměnu 100.000 švýcarských franků (1,6 milionu korun).

Podle policie vtrhli v neděli asi půl hodiny před zavírací dobou do vily, kde je umístěna sbírka nadace průmyslníka Emila Georga Bührleho, tři maskovaní muži s pistolemi. Donutili ochranku lehnout si na zem a sebrali Cézannovu olejomalbu Chlapec v červené vestě (1888), Monetův obraz Makové pole u Vétheuil (1879), Degasův portrét Hrabě Ludovic Lepic a jeho dcery (1871) a van Goghův obraz Kvetoucí větve kaštanu (1890). V případě odcizených Picassových obrazů jde o díla Koňská hlava a Sklenice s karafou.

Jak ve Studiu ČT24 uvedla Sonja Schmidmeisterová z curyšské redakce rádia DRF, policie nevylučuje souvislost mezi středeční a nedělní krádeží uměleckých děl, zatím ale podle ní nic nenasvědčuje tomu, že by do nich byl zapojen personál muzea. Podle Schmidmeisterové sice byly obrazy elektronicky zajištěné, zloději ale opustili budovu během tří minut, tedy ještě před příjezdem policie.

Sprengelovo muzeum v německém Hannoveru dnes oznámilo, že předčasně uzavírá výstavu v Pfäffikonu, na niž zapůjčilo většinu vystavených děl. Po středeční loupeži dvou Picassových obrazů sice chtělo ve výstavě se zvýšenými bezpečnostními opatřeními pokračovat, dnešní přepadení v Curychu však podle ředitele muzea Ulricha Krempela ukázalo, že lupiči se pro krádeže umění nezastaví ani před „zcela jinou kategorii násilí“.


Podle internetových stránek Bührleho nadace pocházel tento průmyslník (1890-1956) z Německa. V Curychu převzal tehdy skomírající zbrojovku Oerlikon a vytvořil z ní jeden z nejvýznamnějších evropských zbrojařských závodů. Ve Švýcarsku dostal později občanství. Za svého života shromáždil jednu z největších soukromých sbírek malířů 19. a 20. století v Evropě, nejvíce jich nakoupil v letech 1951 až 1956 u obchodníků s uměním v New Yorku, Londýně a Paříži. Asi 200 nejvýznamnějších z nich jeho rodina od roku 1960 zpřístupnila ve vile, kde žil. Vila je v jinak klidné obytné části Curychu.

Přehled některých velkých krádeží obrazů v historii:

  • 1911 - Italský dělník Vincenzo Peruggia ukradl z pařížského Louvru Monu Lisu od Leonarda da Vinciho. Po dvou letech se dílo našlo.
  • 1969 - V Palermu se lupiči zmocnili obrazu Michelangela Merisiho da Caravaggia s motivem narození Krista s cenou odhadovanou na 20 milionů dolarů.
  • Listopad 1985 - Slavný obraz Imprese, východ slunce Clauda Moneta, který dal vzniknout pojmu impresionismus, byl ukraden spolu s dalšími obrazy Moneta, Pierra-Augusta Renoira a Berthe Morisotové z pařížského muzea Marmottan. Po pětiletém pátrání byla Imprese nalezena v jedné vile na jihu Korsiky.
  • 19. března 1990 - Při největší krádeži obrazů v USA zmizelo z bostonského Muzea Isabelly Gardnerové 11 pláten v ceně 300 milionů dolarů. Mezi nimi byly i obrazy Rembrandta van Rijna, Edgara Degase, Johannese Vermeera a Édouarda Maneta.
  • 14. dubna 1991 - Z Muzea Vincenta van Gogha v Amsterodamu bylo ukradeno pět obrazů van Gogha včetně známých Jedlíků brambor. Cena obrazů byla asi 500 milionů dolarů. Policie ale obrazy objevila nedlouho po loupeži v opuštěném automobilu u muzea.
  • 1994 - Z gruzínského muzea umění byl ukraden vzácný obraz německého malíře Lucase Cranacha ze 16. století; obraz Kuplířka, jehož hodnota v dražbě by se mohla podle odhadů vyšplhat až na 40 milionů dolarů, byl nalezen v Tbilisi v květnu 2004.
  • 20. května 1998 - Dva obrazy Vincenta van Gogha a jeden obraz Paula Cézanna uloupili v římské Národní galerii moderního umění tři ozbrojení a maskovaní lupiči. Cena odcizených děl - van Goghových obrazů Zahradník a Arlésanka a Cézannovy Jourdanovy chaloupky - odhadnuta na desítky milionů dolarů.
  • 22. prosince 2000 - Tři obrazy Renoira a Rembrandta (každý za miliony dolarů) byly uloupeny ze švédského Národního muzea ve Stockholmu. Rembrandtův autoportrét v hodnotě přes miliardu korun, se policii podařilo nalézt v září 2005.
  • 7. prosince 2002 - Z Muzea Vincenta van Gogha v Amsterodamu byly ukradeny obrazy van Gogha Pohled na moře u Scheveningenu a Farníci opouštějí kostel v Nuenenu v ceně desítek milionů dolarů.
  • 27. srpna 2003 - Dva muži přestrojení za turisty ukradli na skotském zámku Drumlanrig dílo Leonarda da Vinciho Madona s vřetenem. Hodnota obrazu se pohybuje mezi 40 až 80 miliony dolarů.
  • 22. srpna 2004 - Z Munchova muzea v Oslu uloupili za bílého dne maskovaní lupiči slavná díla Edvarda Muncha Křik a Madonna, jejichž cena se v součtu pohybuje nad hranicí sto milionů dolarů. Obrazy policie vypátrala 31. srpna 2006. Jiná verze Munchova Křiku zmizela z Národní galerie v Oslu už v únoru 1994. I ona byla ale posléze nalezena.
  • 24. února 2006 - Lupiči se v muzeu v brazilském Riu de Janeiro zmocnili děl Pabla Picassa, Salvadora Dalího, Henriho Matisse a Cauda Moneta. Loupež vyčíslena na 50 milionů dolarů.
  • 28. února 2007 - Dva obrazy od Picassa - malý portrét jeho dcery Mayi z roku 1938 a velký portrét Picassovy druhé manželky Jacqueline - v celkové hodnotě 50 milionů eur (1,4 miliardy korun) byly ukradeny z pařížského bytu malířovy vnučky. Loni v srpnu policie ukradené obrazy zajistila v Paříži.
  • 20. prosince 2007 - Z Muzea umění v brazilském Sao Paulu bylo ukradeno dílo Pabla Picassa s názvem Portrét Suzanne Blochové. Z muzea zmizel také obraz brazilského malíře Cándida Portinariho O Lavrador de Café (Pěstitel kávy). Cena obou odcizených a letos v lednu brazilskou policií opět nalezených děl byla odhadnuta na 56 milionů dolarů (téměř miliarda korun).
  • 11. února 2008 - Neznámí pachatelé ukradli z muzea v Curychu několik vzácných obrazů, mezi nimi údajně i plátna slavných malířů Paula Cézanna, Edgara Degase, Vincenta van Gogha a Clauda Moneta. Hodnota odcizených děl se odhaduje na 100 milionů švýcarských franků (asi 1,6 miliardy korun).
  • Curyšská vila nadace průmyslníka Emila Georga Bührleho, odkud byly 10. února odcizeny čtyři vzácné obrazy. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/79/7892.jpg
  • Interiér vily ve švýcarském Curychu, kde je umístěna jedna z nejvýznamnějších soukromých uměleckých sbírek v Evropě. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/79/7895.jpg