K výročí zjevení Panny Marie se v Lurdech sjelo přes 50.000 věřících

Lurdy (Francie) - Francouzské Lurdy si připomínají 150. výročí prvního zjevení Panny Marie čtrnáctileté venkovské dívce Bernadettě Soubirousové. Na mši u jeskyně, kde dívka údajně s Madonnou rozmlouvala, se dnes sjelo přes 50.000 věřících z celého světa.

Dnešní mši sloužil lurdský biskup Jacques Perrier a spolu s ním marseilleský arcibiskup a dalších 25 biskupů a 800 kněží v sedmi jazycích. Ze zahraničí přijelo nejvíce poutníků z Itálie, Španělska a Polska.

Lurdy jsou do značné míry spojeny s údajně zázračným uzdravením řady beznadějně nemocných poutníků. Toto jihofrancouzské městečko se stalo jedním z nejslavnějších katolických poutních míst na světě a každoročně je navštíví pět milionů poutníků. To, že se uzdravily jen díky cestě do Lurd a tamní modlitbě k Panně Marii, tvrdí tisíce lidí, katolická církev ale oficiálně uznala zázrak jen v 67 případech.

Panna Marie se Soubirousové údajně zjevila osmnáctkrát, naposledy 16. července 1858. Dívka pak odešla do kláštera, kde v roce 1879 zemřela ve věku 35 let. V roce 1933 byla prohlášena za svatou.