USA žádají pro plánovače teroristických útoků z 11. září 2001 trest smrti

Washington - USA požadují trest smrti pro šest mužů obviněných z přípravy teroristických útoků na New York a Washington z 11.září roku 2001. Vězni, držení na kubánské základně americké armády Guantánamo, mají být postaveni před vojenský soud.

Jak uvedl zástupce Pentagonu, brigádní generál Thomas Hartman, všech šest osob, obžalovaných ze 169 akcí namířených proti USA, může být souzeno v jednom, veřejnosti přístupném procesu. Vzhledem k závažnosti a komplikovanosti případu však může podle analytiků zpravodajské stanice CNN trvat až pět let, než soud vynese rozsudky. Podle Hartmana Pentagon podezřelé viní z účasti na dlouhodobém a propracovaném plánu teroristické sítě Al-Káida zaútočit na Spojené státy. Šest mužů bude mimo jiné muset čelit obžalobě z terorismu, vražd či útoků na civilní obyvatelstvo.

Za nejvýznamnějšího člena šestice je považován Pákistánec Chálid Šajch Muhammad, který se podle Američanů přiznal, že vymyslel a naplánoval teroristické atentáty z 11. září 2001. Tehdy zahynulo při útocích unesenými letadly v New Yorku a Washingtonu téměř 3000 lidí. Kromě toho se přiznal k podílu na dalších asi 30 útocích, včetně prvního útoku na newyorské Světové obchodní středisko v roce 1993 a atentátů na Bali v říjnu 2002. Přihlásil se i k zavraždění amerického novináře Daniela Pearla. Nicméně jeho přiznání může být do značné míry problematické, protože byl podroben kontroverzní metodě výslechu zvané waterboarding, která vyvolává u vyslýchaného pocit tonutí.

Kromě Muhammada byl obžalován jeho synovec Alí Abdal Azíz a Jemenec Ramzí bin Šibh, který údajně fungoval jako spojka mezi únosci letadel a vůdci teroristické sítě Al-Káida. Zbylou trojici tvoří Muhammad Kahtání ze Saúdské Arábie, Mustafá Ahmad Havsáví rovněž ze Saúdské Arábie, který údajně fungoval jako hlavní finanční zdroj teroristů, a Valíd Attaš z Jemenu, jenž prý trénoval některé z únosců a také připravoval bombové útoky na ambasády USA v Keni a Tanzánii.

Dvaačtyřicetiletý Chálid Šajch Muhammad se narodil v Kuvajtu, ale vyrostl v pákistánském Balúčistánu, odkud pocházejí jeho rodiče, a má pákistánský pas. Vystudoval Zemědělskou a technickou státní univerzitu v Severní Karolíně a z USA odešel do Afghánistánu bojovat proti Sovětům. Tam se také údajně poprvé setkal s vůdcem teroristické sítě Al-Káida Usámou bin Ládinem. Poté žil v Manile, kde vystupoval jako katarský podnikatel. V 90. letech se dostal do vojenského výboru Al-Káidy a vypracoval se mezi šest nejvýznamnějších velitelů. Po 11. září 2001 se usídlil v Karáčí, odkud koordinoval rozptýlení příslušníků Al-Káidy po světě a údajně řídil spolupráci buněk Al-Káidy s její pobočkou v jižní Asii Jemaah Islamiyah. Byl zadržen v únoru 2003 v pákistánském Rávalpindí a předán do USA, které vyplatily anonymnímu informátorovi za informace vedoucí k jeho dopadení 25 milionů dolarů. 

Spojené státy začaly shromažďovat podezřelé teroristy na Guantánamu v lednu 2002. Armáda chce soudit 80 z více než 300 lidí, kteří jsou tam nyní ve vazbě.

Základní údaje o teroristických útocích na USA z 11. září 2001:

  1. Boeing 767 společnosti American Airlines (na palubě 92 osob) letěl z Bostonu do Los Angeles, do severní věže Světového obchodního střediska (WTC) narazil v 8:46. Na palubě bylo pět únosců, při nárazu do WTC letoun pilotoval Egypťan Muhammad Atta.
  2. Boeing 767 společnosti United Airlines (na palubě 65 osob) letěl z Bostonu do Los Angeles, do jižní věže WTC narazil v 9:03. Na palubě bylo pět únosců, při nárazu zřejmě pilotoval Marván Šihhí ze SAE. Kromě severní a jižní věže WTC bylo vážně poškozeno nebo úplně zničeno 50 dalších domů v jižní části Manhattanu.
  3. Boeing 757 společnosti American Airlines (na palubě 64 osob) letěl z Washingtonu do Los Angeles, v 9:43 narazil do budovy Pentagonu ve Washingtonu. Na palubě bylo pět únosců, při nárazu zřejmě pilotoval Haní Handžúr.
  4. Boeing 757 společnosti United Airlines (na palubě 44 osob) letěl z Newarku do San Franciska, v 10:10 havaroval v západní části státu Pensylvánie jihovýchodně od Pittsburghu. Na palubě byli čtyři únosci, pilotoval nejspíš Libanonec Zijád Sámir Džarráh.
  • Útoky si vyžádaly celkem 2974 mrtvých (plus 19 únosců); k atentátům se přihlásil Usáma bin Ládin a Al-Káida.
  • V souvislosti s útoky byly zatím odsouzeny dvě osoby: francouzský občan Zacarias Moussaoui dostal 4. května 2006 doživotní trest bez možnosti propuštění za podíl na útocích (letos v lednu podal nové odvolání proti rozsudku) a 11. května 2007 ztratil poslední možnost zvrátit rozsudek na 15 let vězení za spoluúčast na útocích Maročan Munír Mutasádik.