Maďarská policie rozehnala demonstraci proti reformě zdravotnictví

Budapešť - Maďarský parlament dnes znovu schválil kontroverzní reformu zdravotnictví, a přehlasoval tak veto prezidenta Lászla Sólyoma. Proti novému zákonu v Budapešti demonstrovaly stovky lidí, policie jejich shromáždění rozháněla slzným plynem.

Pro reformu, která počítá s částečnou privatizací fondů zdravotního pojištění, zvedlo ruku 203 poslanců levicové vládní koalice, 173 zákonodárců bylo proti. Jádrem reformy je rozdělení státního zdravotního pojištění na 22 regionálních center, z nichž každé se může otevřít do 49 procent soukromému kapitálu. Kritici změn se obávají, že vstup soukromého kapitálu do zdravotního pojištění povede ke zdražování a bude diskriminovat především chudší vrstvy obyvatel a starší občany.
 
Maďarská vládní koalice složená z liberálně orientovaných svobodných demokratů (SZDSZ) a socialistů (MSZP) premiéra Ference Gyurcsánye se na reformě po dlouhých vyjednáváních dohodla loni, v prosinci pak parlament příslušný zákon schválil. Prezident Sólyom ho však vetoval. Podle něj totiž zůstalo příliš mnoho nevyřešených záležitostí stranou, reforma nevychází z politického konsenzu a její dopady jsou neodhadnutelné.
 
Už v prosinci kvůli reformě stávkovaly desetitisíce lidí ve zdravotnictví, ve školství i v železniční dopravě. Také dnes před parlamentem demonstrovaly stovky lidí, které se změnami ve zdravotnictví nesouhlasí.
 
Několik hodin poté, co poslanci reformu schválili, demonstranti podle agentury AP prorazili bezpečnostní zábrany kolem parlamentní budovy, a policie je proto začala rozhánět. Policisté při tom použili i slzný plyn a později všechna protestní shromáždění ukončili a prostranství před parlamentem vyklidili.
 
Předzvěstí zásadní zdravotnické reformy bylo v Maďarsku zavedení poplatků u lékaře a v nemocnicích, které občané platí od loňského února. Největší opoziční strana Fidesz vyhlásila kvůli poplatkům referendum, které se uskuteční 9. března.