Kampuschová nepotvrdila, že bude kvůli okolnostem svého únosu žalovat rakouský stát

Vídeň - Natascha Kampuschová v pondělním rozhovoru pro rakouskou televizní stanici ORF nepotvrdila, ale ani nevyvrátila informace médií z posledních dnů, podle nichž hodlá zažalovat rakouský stát. Úvahy o žalobě se objevily v souvislosti s nedávnou šokující výpovědí bývalého šéfa rakouské kriminálky Herwiga Haidingera v parlamentu, že rakouská dívka, které se v létě 2006 po více než osmiletém věznění podařilo uprchnout jejímu únosci, mohla být nalezena a vysvobozena již krátce po únosu. Aféra rozdělila vládní koalici a přerůstá v politickou krizi.

Haidinger minulý týden kromě dalších obvinění na adresu policie a vlády uvedl, že policie měla k dispozici již čtyři týdny po únosu významnou informaci z vlastních řad, která mohla vést k osvobození Kampuschové, ale vůbec se jí nezabývala. Když se po útěku unesené tento fakt potvrdil, informaci zatajila nebo popřela. Navíc Haidinger dostal pokyn od šéfa kanceláře tehdejší ministryně vnitra Liese Prokopové, aby krátce před parlamentními volbami nevyvolával žádný skandál.

Televizní reportáž potvrdila, že vyšetřovatelé skutečně nevyužili informaci řadového policisty, který výslovně jmenoval únosce Wolfganga Priklopila jako podezřelého, popisoval ho jako osamělého člověka vedoucího podivný život a s velmi komplikovaným vztahem ke společnosti a zvláště k dětem. Policie dokonce z jiných důvodů jednou Priklopila vyslechla, ale uvěřila jeho tvrzení, že s případem nemá nic společného, i když jednoznačné alibi neprokázal.

Bývalý policista Gustav Ewald v pořadu vznesl vážné obvinění proti celému policejnímu systému v Rakousku. Prohlásil, že „řadový policista je pánům nahoře k smíchu a není brán vážně“, i když dělá příkladně a iniciativně svou práci. Na vině jsou údajně hlavně nedávné policejní reformy, které vedly jen k sérii skandálů ve vysokých policejních kruzích.

Za pár dní dvacetiletá Kampuschová potvrdila, že je novými odhaleními rozhořčena, a prohlásila, že ztratila víru ve spravedlnost ve své zemi. Chtěla by, aby všechna obvinění byla důkladně prošetřena a k odpovědnosti dohnáni ti, kdo zavinili, že nebyla využita možnost k jejímu osvobození. K informacím, že bude žádat odškodnění ve výši milionu eur, uvedla, že se ještě uvidí. Řekla také, že jí nejde v první řadě o peníze, ale o spravedlnost.

Dívka komentovala i některé stále se opakující dohady o podrobnostech svého případu, které rozebírají média. Kampuschová řekla, že se nikdy nesetkala s únoscovou matkou a nevěří, že se na únosu mohla podílet také její matka. Nepopřela ale výlety s únoscem, tvrdila však, že to nebyla žádná úleva, ale naopak situace, při nichž se cítila, jako by na ni únosce stále mířil nabitým samopalem.

Na námitky, že stále neřekla všechno, odpověděla, že se necítí povinna vyprávět o každém detailu ze svého života a chce si nechat něco jen pro sebe. To platí i pro otázku, zda byla svým únoscem sexuálně zneužívána, zdůraznila Kampuschová.

Aféra o policejním pochybení nyní přerůstá v politickou krizi. Poprvé od nástupu velké koalice se mluví i o jejím možném rozpadu. Ministerstvo vnitra, které od roku 2000 vedou lidovci, čelí i dalším obviněním. Měli údajně žádat od policie kompromitující informace proti politickým rivalům.

Lidovci  odmítají parlamentní vyšetřovací výbor k případu Kampuschová, po kterém volá opozice. Skandál rozdělil i rakouskou vládní koalici. Její nejsilnější strana, sociální demokracie, se totiž po počátečním odmítnutí začíná k parlamentnímu vyšetřování klonit. Sociální demokraté chtějí sice dát lidoveckému ministrovi vnitra ještě čas. Pokud ale svůj resort neočistí, podpoří řízení vyšetřovacího výboru. Lidovci takový krok předem označili za vyhlášení války.

Vydáno pod