Na Východním Timoru výjimečný stav, Austrálie posílila mírový kontingent

Dili - Po pondělních atentátech na prezidenta Josého Ramose Hortu a premiéra Alexandra Xanana Gusmaa zavedla východotimorská vláda v zemi dvoudenní výjimečný stav. V ulicích je policie, platí zákaz nočního vycházení a veřejných shromáždění. Na Východní Timor přijelo 200 australských vojáků, kteří posílí zdejší kontingent mírových sil. Stav prezidenta Horty, který byl postřelen do břicha, zad a hrudi, je vážný, ale stabilizovaný.

Nositel Nobelovy ceny za mír Horta se podle ředitele nemocnice v australském Darwinu Lena Notarase podrobil operaci pravé plíce a v nejbližší době ho čekají další operace. V umělém spánku zůstane minimálně do čtvrtka.

Premiér Gusmao označil útoky, z nichž jeden mířil i na jeho automobilovou kolonu, za pokus o státní převrat zorganizovaný vzbouřeneckým vůdcem Alfredem Reinadem. Ten při činu sám zahynul a přesný motiv jeho útoku zůstává nejasný.

Východní Timor se odtrhl od Indonésie po referendu v roce 1999 doprovázeném násilnostmi. Až do roku 2002 pak zemi spravovala OSN. O zachování klidu v zemi usiluje australský kontingent, jenž má po posílení 1000 členů, ve spolupráci s 1600 policisty mise OSN, kteří na ostrově působí od roku 2006.