Rusko a Čína navrhly smlouvu o zákazu zbraní ve vesmíru

Ženeva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes na konferenci o odzbrojení v Ženevě předložil projekt smlouvy o zákazu zbraní ve vesmíru, který Rusko na ženevském fóru navrhuje společně s Čínou. Oba státy usilovaly již dříve o mezinárodní zákaz vysílání zbraní do kosmu, ale jejich návrhy odmítly Spojené státy. "Nevyhneme-li se zbrojení ve vesmíru, bude ohrožena mezinárodní bezpečnost," řekl Lavrov na tiskové konferenci. Zároveň znovu zdůraznil odmítavý postoj Moskvy k plánům USA rozmístit prvky protiraketové obrany v Evropě, včetně České republiky.

Cílem předloženého návrhu je zakázat rozmisťování jakýchkoli druhů zbraní ve vesmíru, stejně jako použití síly a hrozby silou proti objektům rozmistěným ve vesmíru. Washington návrh označil za diplomatický manévr obou států, které tak chtějí získat vojenské výhody. Washington odmítá tento plán proto, že soudí, že je zaměřen jen proti americké vojenské technologii, zatímco Číně a Rusku umožňuje vystřelovat do vesmíru rakety nebo využívat satelity jako bojovou techniku. Moskva zase podezírá Washington, že tajně připravuje program ničení satelitů, a proto varovala, že rozmístí-li ve vesmíru zbraně jeden stát, bude to nevyhnutelně vést k řetězové reakci.

Jak v Dobrém ránu uvedl komentátor Radiožurnálu Milan Slezák, Rusko a Čínu mohou k jejich iniciativě vést tři důvody. Buď jim jde skutečně o vesmír jako takový, nebo se snaží odvést pozornost od amerického návrhu. Spojeným státům jde na konferenci o mezinárodní smlouvu o zákazu výroby radioaktivních materiálů, využitelných pro vojenské účely. Třetí možností by podle Slezáka mohl být fakt, že Rusko a Čína nejsou v současné době schopny Spojeným státům ve vesmírném zbrojení konkurovat.

Zatím jsou s to vypustit zbraně do vesmíru jen Rusko a USA, avšak jejich úrovni se velice rychle blíží Čína, Evropská unie a několik dalších zemí. Mezinárodněprávní dohoda z roku 1967 zakazuje použití zbraní hromadného ničení ve vesmíru, ale výslovně nezakazuje zničení satelitů. Čína tak loni v lednu překvapila celý svět, když vystřelila balistickou raketu proti jedné ze svých starých meteorologických družic. V 80. letech tehdejší Sovětský svaz a Spojené státy zničily ve vesmíru své staré satelity, a pak se svými zbrojními programy ve vesmíru skoncovaly. Důvodem byly obavy ze znečištění vesmíru.

Lavrov dnes při návštěvě Ženevy rovněž uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin se na začátku dubna zúčastní summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti. „To znovu svědčí o skutečnosti, že Rusko je otevřeno dialogu o jakékoli otázce,“ dodal.

Ženevské fórum má 65 členů a je hlavní mezinárodní institucí prosazující ve světě odzbrojení.