Dánská policie zatkla potenciální vrahy Mohamedova karikaturisty

Kodaň - Dánská policie dnes zatkla tři osoby podezřelé z příprav vraždy jednoho z dvanácti kreslířů dánského deníku Jyllands-Posten, který v září 2005 zveřejnil kontroverzní karikatury proroka Mohameda. Podle policie byl v Aarhusu ve střední části Dánska zadržen dánský občan marockého původu a dva Tunisané.

Podle internetových stránek deníku Jyllands-Posten, který má redakci na předměstí Aarhusu, byly plány na vraždu zcela konkrétní. Obětí atentátu se měl stát Kurt Westergaard, který nakreslil nejkontroverznější karikaturu zobrazující proroka ve tvaru bomby s turbanem. Třiasedmdesátiletý Westergaard a jeho manželka Gitte žili tři měsíce pod policejní ochranou a museli několikrát změnit místo pobytu. Podle šéfa dánských tajných služeb (PET) Jakoba Scharfa prý služba zadržené osoby dlouho sledovala.

Karikatury Mohameda zveřejnil list Jyllands-Posten 30. září 2005 a v následujícím roce je přetiskly deníky v mnoha zemích světa. Na kresby reagovali muslimové po celém světě mohutnými protesty, při nichž přišlo o život okolo 150 lidí. Rozvášnění demonstranti rovněž útočili na dánské zastupitelské úřady a vše, co představovalo západní kulturu.

Dánské muslimské náboženské společenství, které karikatury ostře pranýřovalo, dnes plány na Westergaardovu vraždu odsoudilo. Zdůraznilo, že veškeré projevy nesouhlasu musejí vést cestou zákona.

Vydáno pod