V Číně byl nalezen nejmenší ptakoještěr

Rio de Janeiro - Vědci z Brazilského národního muzea oznámili, že v čínské provincii Liaoning našli výjimečně zachovalou zkamenělinu zřejmě nejmenšího pterodaktyla na světě. Rozpětí křídel tohoto létajícího "dinosaura" bylo jen 25 centimetrů.

Malý pterodaktyl Nemicolopterus crypticus byl bezzubý a jeho velikost můžeme přirovnat ke vzrůstu dnešního vrabce. Byl vyzbrojen dlouhými a zahnutými pařáty, což vypovídá o adaptaci k životu na stromech, chůzi totiž neumožňovaly. Paleontologové proto usuzují, že obýval koruny stromů a živil se drobným hmyzem.

Nově objevený druh byl nejspíše příbuzný obrovských pterosaurů, kteří ovládali vzdušný prostor v období svrchní křídy. Nález ukazuje, že největší létající živočichové se patrně vyvinuli z malých stromových předků. Zároveň je také rozvíjena teorie, že se naučili létat plachtěním z větví stromů.

Největším pterosaurem byl Quetzalcoatlus, který žil zhruba před 85 miliony lety. "Quetzalcoatlus je považován za největší létající zvíře všech dob," uvedl Alexander Kellner, profesor na Federální univerzitě v Rio de Janeiru. Naopak Nemicolopterus crypticus obýval Čínu již před 120 miliony lety.

  • Ilustrační foto zdroj: www.wildprehistory.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/81/8053.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/81/8056.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: Chinese Academy of Sciences http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/81/8054.jpg