Izraelský premiér nevylučuje vojenský zásah proti Íránu, který podle něj vyvíjí jaderné zbraně

Berlín - Izraelský premiér Ehud Olmert je přesvědčen, že Írán nadále obohacuje uran s cílem vyvinout jaderné zbraně. Po berlínské schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou zároveň zdůraznil, že v postupu vůči Íránu není vyloučena žádná varianta.

„Domníváme se, že Íránci nadále sledují své plány na vytvoření kapacity nekonvenčních zbraní. Nic z toho, co jsme se dosud dověděli, nemohlo změnit náš postoj. Jsme si jisti, že Íránci jsou vážně připraveni tyto aktivity, z nichž část je utajená, proměnit v nekonvenční zbraně,“ řekl izraelský premiér. Podle něj neexistuje žádný jiný důvod, proč Írán obohacuje uran i přesto, že mu Rusko poskytlo jaderné palivo na civilní účely.

Na přímou otázku jednoho z novinářů, zda vylučuje vojenskou akci proti Íránu, Olmert tuto možnost výslovně nezamítl. „Americký prezident George Bush řekl, že žádná varianta není vyloučena. Myslím, že to je zajímavá definice, a já k tomu nemám co dodat,“ řekl Olmert na dnešní tiskové konferenci. Zároveň ocenil úlohu, jakou sehrává Merkelová či francouzský prezident Nicolas Sarkozy v diplomatickém nátlaku na Írán.

Oba šéfové vlád potvrdili mimořádně dobré vztahy mezi oběma zeměmi. O nich svědčí i založení nové tradice mezivládních konzultací, které se poprvé uskuteční v březnu.

„Je zvlášť důležité, že kromě historické odpovědnosti za existenci státu Izrael budou naše bilaterální vztahy postaveny na platformu, která hledí do budoucna a která zahrnuje kontakty v oblasti hospodářství, ale i výzkumu a vědy a setkávání lidí,“ řekla Merkelová. Obě země se například dohodly na posílení výměny mládeže.

Olmert už v pondělí navštívil berlínské Židovské muzeum a večer měl neoficiální jednání s Merkelovou na zámku Meseberg nedaleko Berlína. Dnes hovořil také s prezidentem Horstem Köhlerem. Návštěvu izraelského premiéra v Berlíně provázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření; na jeho osobní bezpečnost dohlíží zhruba tisícovka policistů.