Obama a McCain vyhráli úterní prezidentské primárky, Obama poprvé předstihl Clintonovou

Washington - Barack Obama podle očekávání zvítězil v demokratických primárkách ve Virginii, Marylandu i hlavním městě Spojených států. Senátor Obama vůbec poprvé předstihl Hillary Clintonovou v počtu delegátů, kteří budou v srpnu vybírat demokratického kandidáta do bitvy o Bílý dům. Hillary Clintonová se zatím neúspěšně snaží zvrátit porážky z posledních kol a spoléhá na březnová klání v lidnatých státech. Na východě USA proběhly i republikánské primárky. Pozici favorita zde znovu potvrdil arizonský senátor John McCain.

Po sérii víkendových úspěchů voliči potvrdili, že na východě Spojených států kampaň bývalé první dámy ztrácí dech. Obamovi ve Virginii i Marylandu pomohli především afroameričané, podpořilo ho 90 procent z nich a získal i 60 procent hlasů žen.  „Ačkoli jsme zvítězili i v hlavním městě, tahle jízda neskončí, dokud ve Washingtonu D.C., nedojde ke změně,“  nechal se slyšet Obama. Ten po úterních volbách dosáhl na 1223 hlasů, Clintonová jich má 1198. K tomu, aby jeden z kandidátů získal stranickou nominaci, je potřeba 2025 delegátů.

Clintonová už mezitím zahájila kampaň v Texasu. Doufá, že tento lidnatý stát na jihu země spolu s Ohiem přinese začátkem března její kampani novou vzpruhu. A klíčovým tématem se znovu stává americká ekonomika. „Vytvoříme miliony nových pracovních příležitostí. Bude to práce, která dá všem možnost pozvednout životní úroveň,“ uvedla Clintonová.

V konkurenčním táboře pokračuje favorizovaný John Mc Cain v úspěšném tažení. Republikáni, stejně demokraté bojovali o voliče ve Virginii, Marylandu a v hlavním městě. Dobře rozjetý vlak jednasedmdesátiletého McCaina znovu potvrdil náskok nad Mikem Huckabeem. Ten ho už pravděpodobně dotáhnout nedokáže. V posledních dnech čelí stále většímu tlaku na to, aby odstoupil. Oznámil ale, že se vzdát nehodlá.