Evropská komise schválila zvýšení kontrol na hranicích EU

Brusel - Evropská komise dnes schválila návrhy pro zvýšení kontrol vnějších hranic Evropské unie. Členské státy by měly mít vlastní elektronický systém vstupu cizinců do EU, komise chce vytvořit i internetové žádosti o vstup na území unie. Cizinci, kteří budou přijíždět do EU, by měli poskytovat otisky prstů a možná i další biometrické údaje. Bude se to týkat všech, kteří přijíždějí s cestovními vízy i bez nich. Opatření se tak týkají například i občanů Spojených států.

Počítá se také se zavedením registru vstupu a odjezdů návštěvníků. Úřady tak budou moci lépe zkontrolovat, jak dlouho se dotyčný pohybuje na území unie a zdali mu nevypršela víza.
 
Na samotných hraničních přechodech vnější hranice unie by se navíc mohly objevit automatické kontrolní systémy, jako například skenery oční rohovky či kamery, které jsou schopné určit identitu člověka podle jeho postavy. Počítá se i se satelitním systémem ochrany hranic.
 
Kritické hlasy zaznívají především kvůli ochraně osobních údajů. Evropská unie už schraňuje otisky prstů žadatelů o azyl, chystá se tak postupovat i u žadatelů o víza. Kritika zdůrazňuje, že unie chce vytvářet několik databází s citlivými informacemi a přitom nemá celkovou strategii, jak s nimi bude v budoucnu nakládat. Kritici upozorňují, že by se takové údaje daly snadno zneužít. Satelitní systém navíc podle odborníků ilegální migraci nezastaví.

Jak v Událostech uvedla zpravodajka ČT Eva Hrnčířová, nový plán je největší změnou od vzniku Schengenu. Hranici unie ročně překročí 300 milionů lidí, osm milionů z nich jsou ilegální přistěhovalci. Databáze biometrických prvků by mimo jiné prověřila, kdo je na území Schengenu i poté, co mu vypršelo vízum.

Evropská komise
Zdroj: ČT24