Dnes kvůli Kosovu zasedá RB OSN, v pátek kosovský parlament

New York - Srbsko ve středu uspělo se žádostí, aby se ve čtvrtek kvůli hrozícímu odtržení jihosrbské separatistické provincie Kosovo uskutečnila mimořádná schůzka Rady bezpečnosti OSN. V pátek bude zasedat kosovský parlament, který má schválit zákony umožňující samostatnost provincie. Parlament má už připravený text deklarace nezávislosti, kterou by mohl podle mnoha náznaků vyhlásit již během tohoto víkendu.

Na blížící se kosovskou nezávislost se připravují také síly NATO, které jsou v pohotovosti, a srbská armáda. Náčelník srbského generálního štábu Zdravko Ponoš nicméně uvedl, že srbští vojáci zatím nedostali žádný rozkaz k mobilizaci. Ačkoli vláda v Bělehradu počítá i s eskalací násilí na kosovsko-srbské hranici, nejsou podle jejích informací velké násilné střety pravděpodobné. „Osobně nevěřím, že k nim dojde, ale jsme připraveni na ten nejhorší možný scénář,“ řekl dnes srbský ministr obrany Dragan Šutanovac.

„Horší scénář“ by přitom podle Bělehradu nastal především tehdy, pokud by z Kosova po jeho osamostatnění začali hromadně prchat příslušníci srbské menšiny. Premiér Vojislav Koštunica proto dnes kosovské Srby ve svém prohlášení vyzval, aby neopouštěli své domovy. „Naši občané by měli zůstat ve svých domovech, ve své provincii, ve svém Srbsku,“ řekl.

Nejvyšší představitelé Kosova, které z 90 procent obývají etničtí Albánci, prý již připravili deklaraci nezávislosti, která se údajně odvolává na plán mezinárodního vyjednávače Marttiho Ahtisaariho z loňského roku. Této jihosrbské provincii přisuzoval nezávislost pod počátečním mezinárodním dohledem a národnostním menšinám zaručoval vysoký stupeň ochrany práv. Bělehrad, který nabízí Prištině maximálně širokou autonomii, plán odmítl a Moskva ho poté zablokovala v RB OSN.

Bělehrad spolu s Moskvou často argumentuje tím, že odtržení Kosova je v rozporu s rezolucí RB OSN 1244, která v roce 1999 podřídila tuto jihosrbskou provincii mezinárodní správě, a že je proto nezákonné. Uznávaný právní expert Jochen Frowein ale přišel s tvrzením, že z hlediska mezinárodního práva nestojí nezávislosti Kosova na Srbsku nic v cestě. Rezoluce 1244 podle něj totiž neobsahuje zákaz odtržení Kosova a tento krok neodporuje ani dalším mezinárodně závazným dokumentům, včetně Charty OSN.

Kosovo
Zdroj: ČT24