Páteční požár v rakouském domově důchodců způsobil nedopalek cigarety

Vídeň - Požár domova důchodců v západorakouském Eggu, který si v pátek večer vyžádal jedenáct obětí na životech, způsobil s největší pravděpodobností nedopalek cigarety odhozený do nádoby na odpadky na chodbě domova. K tomuto předběžnému závěru dospěli vyšetřovatelé spolkové země Vorarlbersko, kde město Egg leží.

Vyšetřovatelé vyloučili úmyslné založení požáru, ale pochybují o tom, že se jim podaří zjistit, čí nedbalost konkrétně oheň zavinila. V domově platil pro kouření všeobecný zákaz, ale tolerováno bylo na balkonech.
 
Neštěstí znovu otevřelo diskusi o úrovni protipožárních a dalších bezpečnostních opatření v domovech důchodců. Vorarlberské úřady teď nařídily důkladnou prověrku ve všech 51 domovech na území této spolkové země. Nejméně sedm z nich je považováno za rizikové. Sjednoceny a zpřísněny by měly být také příslušné předpisy, které jsou podle znalců dosud značně benevolentní.
 
Při požáru, který byl největší katastrofou na území Rakouska od požáru lanovky v Kaprunu v roce 2000, bylo dalších šest lidí vážně zraněno. Všechny oběti se udusily jedovatými zplodinami hoření. Pouze šest z 23 osob evakuovaných z hořící budovy vyvázlo bez zranění.

Vydáno pod