V Římě zemřel vězněný mafiánský boss, Itálie vydala zatykač na 50 mafiánů

Řím - Ve věku 83 let dnes zemřel na římské klinice mafiánský kmotr Michele Greco známý jako Papež. V nechvalně proslulé římské věznici Rebbibia si odpykával několikanásobný trest doživotí. Italská justice dnes navíc zasadila další ránu mafii, když vydala zatykače na více než 50 osob, které jsou na ni údajně napojeny. Mezi nimi jsou místní politici a podnikatelé, kteří jsou podezřelí z pašování drog a vydírání.

Grekova smrt je považována za další ránu, kterou v posledních měsících utrpěly italské zločinecké syndikáty. Minulý týden italské úřady zatkly po tříletém vyšetřování 77 příslušníků či spolupracovníků sicilské mafie. Už v listopadu loňského roku skončil za mřížemi zatím poslední známý boss bossů Salvatore Lo Piccolo, který byl na útěku přes čtvrt století.

Greco pocházel z Palerma, přezdívku Papež získal pro svoji snahu usmířit znepřátelené frakce sicilské mafie. Do čela cupoly sdružující šéfy sicilských mafiánských rodin byl zvolen v roce 1978, v 80. letech se účastnil krvavé války s corleonským klanem Toto Riiny o kontrolu nad sicilskou mafií Cosa Nostra. Konflikt tehdy skončil vítězstvím rodiny Corleone. Greco se dostal za mříže v roce 1986, o šest let později ho následoval Riina zvaný Bestie.