Astronauti upevnili na ISS chladicí nádrž

Houston - Dva astronauti mezinárodní posádky vesmírné stanice ISS dnes úspěšně připevnili při výstupu do volného prostoru na vnější stranu stanice nádrž na dusík, která funguje jako médium chladicího systému. Nádrž o hmotnosti 250 kilogramů vyjmuli pomocí mechanického ramene z nákladového prostoru raketoplánu Atlantis, který ji přivezl spolu s vědeckým modulem Columbus připevněným již v úterý. Výstupu, který trval šest hodin a 45 minut, se účastnil Američan Rex Walheim a Němec Hans Schlegel.

Po Thomasu Reiterovi, který na stanici pobýval v roce 2006, je Schlegel druhým Němcem na ISS. Německá média proto věnují jeho činnosti na ISS značnou pozornost a dnes večer například informovala o tom, že za nynějšího jasného počasí bude možné vidět přelet stanice od západoseverozápadu na jihojihovýchod nad Mnichovem a Kolínem nad Rýnem těsně po 19. hodině SEČ.

Německý kosmonaut měl po příletu na stanici nespecifikované zdravotní problémy a nezúčastnil se proto montáže modulu Columbus. Dnes však byl již schopen se výstupu do volného prostoru zúčastnit.

V pátek čeká astronauty třetí, pro tento let poslední, výstup do volného prostoru. Během něj mají Walheim a jeho kolega, nováček Stanley Love, instalovat na modul Columbus solární teleskop a materiály pro vědecké experimenty.