Vůdce libanonského Hizballáhu je připraven na otevřenou válku s Izraelem

Bejrút - Na otevřenou válku s Izraelem je podle svých slov připraven generální tajemník libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh. Ten z obří obrazovky promluvil k tisícům lidí na jižním předměstí Bejrútu na pohřbu Imáda Mugníji, který zahynul v úterý při výbuchu bomby v Damašku. Ze smrti tohoto hledaného teroristy a velitele vojenského křídla Hizballáhu Nasralláh viní právě Izrael.

Další tisíce lidí si dnes na výzvu vládní většiny přišly na bejrútské náměstí Mučedníků připomenout třetí výročí zavraždění bývalého prozápadního premiéra Rafíka Harírího. Vydala se sem i část příznivců opozičního Hizballáhu, ale policie je od hlavní manifestace oddělila ostnatým drátem. Metropoli a hlavní silniční tahy střeží na 8000 policistů.

„Jestliže sionisté chtějí otevřenou válku, budou ji mít,“ prohlásil Nasralláh. Izrael ale jakoukoli účast na zabití Mugníji popírá. Přesto dnes izraelská bezpečnostní služba z obav z odvetné akce nařídila všem zastupitelským úřadům v zahraničí zpřísnit bezpečnostní opatření a totéž platí také pro posádky izraelských letadel. Mugníja figuroval na izraelském seznamu nejhledanějších osob stejně jako Nasralláh, který se proto na veřejnosti téměř neobjevuje. Nasralláh údajně už jmenoval Mugníjova nástupce do čela výboru svaté války, který je součástí Hizballáhu.
 
Harírí byl 14. února 2005 zavražděn při pumovém útoku, spolu s ním přišlo o život 22 lidí. Atentát rozpoutal v Libanonu další politické vraždy, nové volby, odchod syrské armády a vytvoření vládní koalice, v níž mají většinu odpůrci Sýrie. Tyto kruhy vraždu, jejíž viníci zatím nebyli souzeni, připisují Sýrii.

Hizballáh, který je chráněncem Sýrie a Íránu, začal loni bojkotovat práci vlády i parlamentu a vyvolal tím hlubokou politickou krizi. Ta se nyní projevuje v neschopnosti politiků zvolit prezidenta. Pokoušejí se o to od loňského podzimu. Bylo už odloženo 14 volebních termínů, příště se o volbu mají poslanci pokusit 26. února.