Íránský prezident Ahmadínežád navštíví v březnu Irák

Bagdád/Washington - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se chystá na historickou návštěvu. Jako vůbec první prezident Íránské islámské republiky navštíví 2. března Irák. Během dvoudenní návštěvy Bagdádu bude jednat s premiérem Núrím Málikím a dalšími iráckými představiteli.

Spojené státy vyjádřily návštěvě podporu, zároveň Írán vyzvaly, aby přestal podporovat ozbrojené radikály v Iráku. „Přejeme si, aby Írán a Irák měly dobré vzájemné vztahy,“ řekl mluvčí Bílého domu Gordon Johndroe. „Nejrychlejší cestou k tomuto cíli je pro Írán zastavit podporu extremistů v Iráku, kteří zabíjejí nevinné Iráčany a Američany.“ USA Írán obviňují z toho, že vyzbrojuje irácké šíitské milice a posílá do Iráku silné výbušniny. Teherán to ale popírá.
 
USA mají za to, že Írán může přispět ke stabilizaci Iráku, jestliže přestane vyzbrojovat tamní milice a působit výhradně ve prospěch šíitů. Teherán dal loni najevo, že je ochoten pomoci v Iráku, ale jenom výměnou za pevný harmonogram stažení cizích vojsk.

Šíitský Írán nemá zájem na přítomnosti Američanů v Iráku, jehož obyvatelstvo je z většiny rovněž šíitské. Minulá, sunnitská irácká vláda proti Íránu bojovala v letech 1980 až 1988. Konflikt si vyžádal miliony životů. Vztahy se začaly zlepšovat až po invazi z roku 2003 a pádu vlády Saddáma Husajna. Irácký premiér Núrí Málikí loni v létě navštívil Teherán.