RB OSN jedná za zavřenými dveřmi, s vyhlášením nezávislosti Kosova se počítá v neděli

New York - Rada bezpečnosti OSN podle zprávy o nejnovějším vývoji v Kosovu počítá s jednostranným vyhlášením nezávislosti této jihosrbské provincii na Srbsku v neděli 17. února. Rada se na srbskou žádost sešla zavřenými dveřmi na mimořádném zasedání v 15:00 newyorského času, ale neočekává se, že by mohla záměr kosovských Albánců zvrátit nebo oddálit. V pátek se sejde kosovský parlament, aby urychleně odhlasoval zákony, které vyhlášení nezávislosti umožní.

Srbská vláda, která s osamostatněním provincie nesouhlasí a považuje ji za nedílnou součást a historické jádro státu, předem označila jednostranné odtržení Kosova za neplatné. "Srbsko použije všechny
své ekonomické, politické i diplomatické prostředky, aby tomu zabránilo,
ale k žádnému násilí se neuchýlí", řekl na zasedání RB OSN šéf srbské
diplomacie Vuk Jeremić. Dále varoval, že umožnění nezávislosti Kosovu bude mít katastrofální důsledky, kdy „desítky nespokojených teritorií na celém světě budou tohoto příkladu následovat“. Premiér Vojislav Koštunica však občanům v televizním vystoupení sdělil, aby se na ně připravili.
 
Nezávislost Kosova hodlají uznat Spojené státy i většina zemí EU, proti je naopak největší spojenec Bělehradu Rusko. Ruský prezident Vladimir Putin dnes na své výroční tiskové konferenci Kremlu prohlásil, že Rusko si nachystalo plán, jak na nezávislost Kosova zareagovat, blíže jej ale neupřesnil. Podporu jednostrannému vyhlášení nezávislosti Kosova označil za nemorální a protiprávní. Západ obvinil, že „ostudně používá dvojí metr.“ Jednostranně podporuje odtržení Kosova od Srbska, ale odmítá  uznat jiná separatistická hnutí ve světě. 


Evropská unie dnes oznámila, že nechá uznání případné nezávislosti Kosova na jednotlivých členských státech a společně v tomto případě postupovat nebude. Ministři zahraničí EU se na své pondělní schůzce budou radit jak postupovat v případě Srbska, nikoliv v případě Kosova.

Podle bruselské zpravodajky ČT Barbory Šámalové začne EU s rozmísťováním plánované administrativní a policejní mise EULEX v Kosovu v noci z pátku na sobotu. Stane se tak kvůli několika členským státům, které požadovaly schválení mise ještě před vyhlášením nezávislosti; v opačném případě by to totiž podle nich znamenalo formální uznání samostatného Kosova.

Vydáno pod