V řešení keňské krize bylo dosaženo pokroku, zemi navštíví Riceová

Nairobi - Keňští političtí představitelé po dvou týdnech jednání dnes dosáhli jistého pokroku ve věci ukončení krize a násilností v zemi. Vláda a opozice se dohodly na sdílení moci v zemi a na reformě ústavy, která by měla být vypracována do roka. Nemohou se ale shodnout na formě společné vlády. Americký prezident George Bush oznámil, že v rámci své nadcházející cesty do několika afrických zemí pověří svou ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou, aby Keňu v nejbližších dnech navštívila.

Rozhovory o urovnání keňské krize zprostředkovává bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan. Jeho mluvčí naznačil, že dvoudenní rozhovory za zavřenými dveřmi přinesly podpis čtyřstránkové dohody, kterou však blíže nespecifikoval. Její obsah zveřejní Annan na tiskové konferenci v pátek odpoledne. Rozhovory pokračují v pondělí.

Krize v Keni vypukla po loňských sporných prosincových prezidentských volbách. Opozice neuznala znovuzvolení Mwaie Kibakiho a výsledky voleb považuje za zfalšované. Její vůdce Raila Odinga několikrát požadoval Kibakiho odstoupení nebo vypsání nových voleb, Kibaki ale zpochybňování svého prezidentského mandátu odmítá. Protesty opozice proti volebním výsledkům, jejichž platnost zpochybnili i mezinárodní pozorovatelé, rozjitřily dlouhodobé spory keňských kmenů o půdu a vliv ve státě. Etnické násilí si vyžádalo na 1000 obětí a podle údajů keňské odbočky Červeného kříže vyhnalo z domovů asi 300.000 lidí.