Student zastřelil na univerzitě v Illinois šest lidí

Chicago (USA) - Na Northern Illinois University zastřelil sedmadvacetiletý student Steven Kazmierczak pět lidí a dalších patnáct zranil. Poté se sám zastřelil. Úřady přitom původně informovaly o celkem sedmi mrtvých. Střelba se odehrála kolem 15. hodiny místního času, a to jen několik minut před koncem přednášky z geologie. Odhadem muž vystřelil z brokovnice a dvou pistolí asi 20 až 30 ran. V posluchárně bylo v době útoku kolem 140 lidí.

Černě oděný mladík vtrhl do největší univerzitní posluchárny nazvané Cole Hall se dvěma pistolemi a opakovací brokovnicí a ihned začal střílet. „Šlo o výstřely ze značné blízkosti a velmi rychle za sebou. Palba skončila až poté, co střelec obrátil zbraň proti sobě,“ řekl rektor univerzity John Peters.

Podle Peterse útočník vystudoval na této univerzitě v roce 2006 sociologii s dobrým prospěchem a loni se věnoval postgraduálnímu studiu. O motivech střelcova činu není zatím nic známo.

„Vypadalo to, jako když ví, na koho chce střílet,“ uvedl student Edward Robinson. Někteří studenti prý v panice utíkali, jiní se schovali pod lavicemi. Všechny zbývající přednášky byly na dnešek zrušeny a studenti byli vyzváni, aby se neshromažďovali. 

Jedná se už o čtvrtou střelbu na amerických školách za poslední týden. Během posledních sedmi dní se střílelo v Lousianě, Tennessee, a Kalifornii Nejhorší školní masakr v historii zažily Spojené státy před deseti měsíci na technické univerzitě Blacksburgu ve Virginii. Student tu zabil 32 lidí, než byl sám policií zastřelen.

V dubnu 1999 dva osmnáctiletí mladíci postříleli na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton dvanáct studentů a profesora, dalších 23 zranili a pak spáchali sebevraždu. K podobným případům dochází i jinde ve světě. V březnu 1996 ve škole ve skotském Dunblane zastřelil třiačtyřicetiletý Thomas Hamilton 16 dětí ve věku od pěti do šesti let a jejich učitelku a následně spáchal sebevraždu. Stejný počet obětí si vyžádala v dubnu 2002 střelba na gymnáziu v německém Erfurtu, kde řádil devatenáctiletý bývalý žák školy Robert Steinhäuser.    

Vydáno pod