V primárkách v Novém Mexiku zvítězila Clintonová

Washington - Senátorka Hillary Clintonová zvítězila v primárkách Demokratické strany ve státě Nové Mexiko. Vyplývá to z výsledků sčítání hlasů voličů minulého superúterý. Clintonová tak mírně snížila celkový náskok svého konkurenta Baracka Obamy.

Clintonová získala v Novém Mexiku 73.105 hlasů, Obama 71.396 hlasů. Tento výsledek získal senátorce 14 volitelů, zatímco její konkurent z Illinois 12 volitelů.

V souboji uchazečů o demokratickou kandidaturu má nyní Clintonová
celkem 1220 volitelů, zatímco Obama 1276 volitelů. „Jsem velmi hrdá, že jsem získala podporu Novomexičanů,“ reagovala Clintonová na oznámení výsledků. „Obyvatelé tohoto státu chtějí skutečné řešení výzev, před nimiž stojí náš národ,“ dodala. Výsledek primárek v této zemi přináší tak pro senátorku určité povzbuzení. Poslední dobou totiž v boji o přízeň voličů s Barackem Obamou spíše prohrávala. 

Nové Mexiko bylo posledním státem, kde dosud nebyly sečteny hlasy z
volebního superúterý 5. února. Zpoždění je výsledkem velmi komplikovaného sčítacího mechanismu. Optimismus může Clintonové dodat také průzkum preferencí, který provedla Univerzita Quinnipiac pro dvoje příští primárky.

V lidnatém státě Ohio, kde se mají konat 22. února, by senátorce mělo dát hlas 55 procent dotázaných. Senátor za Illinois pouze 36 procent.   V primárkách 4. března v Pensylvánii by Clintonová podle průzkumu mohla získat 52 procent hlasů proti 36 procentům pro Obamu.

Vydáno pod