Gruzínský miliardář zesnulý v Británii má být pochován ve vlasti

Londýn/Tbilisi - Tělo gruzínského opozičního politika a bohatého podnikatele Badriho Patarkacišviliho bude převezeno k pohřbu do vlasti, jakmile britská policie uzavře vyšetřování příčin jeho náhlého úmrtí. Oznámila to dnes rodina zesnulého miliardáře.

Dvaapadesátiletý Patarkacišvili, považovaný za největšího gruzínského boháče, náhle zemřel v úterý v noci ve svém domě u Londýna. Před tím často mluvil o svých obavách, že se ho gruzínské úřady snažízlikvidovat. 

Britská policie po středeční pitvě uvedla, že není důvod pochybovat o
přirozených příčinách úmrtí, ale bude třeba ještě několik týdnů vyčkat na výsledek toxikologických testů. Do té doby nemůže být tělo vydáno k pohřbu.

Patolog Ashley Fegan-Earl, který provedl pitvu, uvedl, že Patarkacišvili
trpěl tak závažným onemocněním srce, že mohl kdykoliv zemřít. „Ztratili jsme našeho syna, otce, manžela a nejmilovanější bytost,“ uvedla
miliardářova rodina v dnešním prohlášení, vůbec prvním od Patarkacišviliho úmrtí. „Plně důvěřujeme ve schopnosti britské policie a kriminalistických expertů. Jakmile bude vydána závěrečná zpráva o příčinách smrti, přepravíme Badriho ostatky do Gruzie, aby spočinul v rodné zemi.“

Patarkacišvili žil v Británii od konce loňského roku, protože ve vlasti jej
úřady obvinily z pokusu o státní převrat. Kvůli obavám ze zatčení ani
osobně nevedl ve vlasti kampaň před lednovými prezidentskými volbami, v nichž nakonec získal sedm procent hlasů.

Vydáno pod