Evropské ohlasy na znovuzvolení Klause: naděje i „politická špína“

Brusel - Předseda Evropské komise José Barroso v reakci na znovuzvolení Václava Klause vyslovil přesvědčení, že staronový český prezident bude chránit evropské hodnoty. Konzervativci v Evropském parlamentu Klausovo zvolení vítají a věří, že posílí pozici současné vlády a bude pro kabinet vzpruhou před blížícím se předsednictvím České republiky v Evropské unii. Agentury ve svých reakcích vesměs připomínají Klausův skeptický postoj vůči EU a debatám o klimatických změnách.

„Vaše volba přichází v klíčové době, kdy se Česká republika připravuje na to, že v roce 2009 převezme předsednictví Evropské unie,“ uvedl Barroso v blahopřejném vzkazu jménem celé Evropské komise. „Věřím ve váš závazek k našemu společnému úsilí o ochranu evropských hodnot a řešení výzev, kterým dnes Evropa čelí,“ řekl. Dodal, že se těší na spolupráci s českým prezidentem při budování evropského projektu. 

„Dlouhé debaty a politická vyjednávání skončila a jsme rádi, že Česká republika má konečně prezidenta. My, jako největší politická síla v Evropském parlamentu, jsme připraveni spolupracovat s ním a vládou Mirka Topolánka na přípravách českého předsednictví v první polovině roku 2009,“ prohlásil šéf nejsilnější konzervativní frakce v Evropském parlamentu Joseph Daul.

Jak uvedla bruselská zpravodajka ČT Barbora Šámalová, největší politická frakce v evropském parlamentu EPP-ED, jejíž součástí je i ODS a KDU-ČSL, Klausovo zvolení vítá. Německý křesťanskodemokratický europoslanec Elmar Brock vyjádřil naději v konstruktivní partnerství a přesvědčení, že česká vláda se bude nadále chovat zodpovědně a dodrží závazky vůči unii.

Sociálnědemokratický poslanec Jo Leinen se naopak domnívá, že volba Václava Klause neznamená pro Českou republiku nový začátek, ale starý model, a není dobrá pro Evropu ani pro Česko. Klausův odměřený postoj vůči evropské integraci podle něj izoluje a oslabuje Česko v EU. 

„Klaus je úctyhodná osobnost a demokrat, kterého respektuji. Politicky mám zcela jiné názory, zejména v evropské politice. Ale gratuluji mu ke zvolení,“ řekl poslanec Evropského parlamentu za německou konzervativní stranu CSU a mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt. Na bilaterální vztahy mezi Německem a ČR podle něj ale nebude mít Klausovo znovuzvolení vliv.

BBC: Politická kultura v Česku klesla opravdu hluboko

Vyložený euroskeptik a architekt českých postkomunistických ekonomických reforem Václav Klaus porazil nezávislého ekonoma Jana Švejnara v boji o prezidentský úřad, informuje agentura Reuters. Připomíná, že volba prezidenta rozštěpila vládní koalici, a cituje soudy analytiků, podle nichž případné Klausovo nezvolení mohlo vládu rozbít.
 
Za politika známého ultraliberálními a euroskeptickými idejemi označila Klause také agentura AFP. „Urputně liberální, euroskeptický, antienvironmentalistický a s oblibou provokační Václav Klaus získal bez velkého překvapení druhý prezidentský mandát,“ napsala. Velký obdivovatel britské konzervativní expremiérky Margaret Thatcherové si podle ní „utvořil image obhájce 'osobních svobod' a boje proti veškerým předpisům, ať už na globální nebo lokální úrovni“.
 
Kritik Evropské unie Václav Klaus zůstává českým prezidentem, informovala agentura DPA. Během svého prvního funkčního období upoutal podle ní Klaus na mezinárodní scéně pozornost na svou osobu skeptickým postojem k EU a k debatám o změnách klimatu. Klaus podle DPA vystupuje často na hraně svých prezidentských pravomocí. Agentura v této souvislosti připomněla Klausovo odmítnutí jmenovat soudci čekatele, kteří se mu zdáli být příliš mladí, i zablokování některých zákonů prezidentským vetem. Do zahraniční politiky se pak často vměšoval kritikou EU. „A nakonec Klaus objevil pro sebe téma klimatických změn a hřímá nyní proti 'ekoterorismu',“ napsala DPA a poznamenala, že Klausovi kritici ho označují za „nafoukaného“ nebo „arogantního“.

Pražský zpravodaj britské BBC Rob Cameron k průběhu voleb uvedl, že po nátlakové taktice mafiánského stylu z minulého týdne se budou pozorovatelé podivovat nad tím, jak hluboko klesla česká politická kultura.

Ani v příštích pěti letech nebude vlát na Pražském hradě vlajka Evropské unie, komentovala agentura APA zvolení Klause, který prý ostatně už v předvolebním projevu potvrdil, že „se od něj nedá čekat nic nového“. Něco by se ale podle rakouské agentury u Klause přece jen mohlo změnit. Po mnoha emocemi provázené volební bitvě by se prý mohl cítit posílen, po vítězství za ztížených podmínek by mohl na domácí scéně vystupovat ještě nezávisleji nebo i tvrději než dosud. „Nemusí se teď už ani cítit zavázán komunistům, na rozdíl od roku 2003, kdy byl zvolen očividně s pomocí hlasů KSČM. Tentokrát mu komunisté nedali ani hlas,“ napsala APA.

Také španělská agentura EFE zdůraznila, že tentokrát zvítězil Klaus bez pomoci komunistů. Ty spolu s vládní Stranou zelených EFE označila za největší poražené v prezidentské volbě. 

Slovenská Pravda: Politikům zůstala na rukou špína 

Po zvolení Václava Klause staronovým českým prezidentem zůstala ODS i ČSSD na rukou špína - píše to dnešní slovenský list Pravda. Češi si podle něj prezidentskou volbu zapamatují hlavně jako nejvýraznější parlamentní frašku od vzniku samostatného státu.  „Pokud si český volič promítne, co všechno doprovázelo prezidentskou volbu, může si položit otázku: Když na veřejnost v tomto případě vyplavaly na povrch takové nechutnosti, co se asi děje za dveřmi politiků, jak rozhodují, kšeftují při jiných věcech,“ píše  deník.

Rakouský Die Presse konstatuje, že setrvání Klause na Pražském hradě po dalších pět let předcházel těžký porod. Stejně jako rakouský Der Standart považuje i Die Presse za klíčovou změnu postoje poslance Snítilého a konstatuje, že vyvolala okamžitě obvinění z vydírání a korupce ze strany ČSSD.

„Truchlohra na hradě nakonec přinesla happy end přece jen Václavu Klausovi,"napsal rakouský Kurier. „Výsledek však vyvolal spoustu dohadů o možné korupci, kupování hlasů, vyhrožování a vydírání. Není divu, že s ohledem na tyto nedůstojné okolnosti požaduje dnes většina českých občanů přímou volbu prezidenta," konstatuje list.

Německý tisk si všímá především průtahů a půtek kolem pátečního znovuzvolení Václava Klause českým prezidentem. Süddeutsche Zeitung zdůrazňuje, že Klaus byl zvolen po několikadenních sporech a zdržování velmi těsnou většinou jen díky přeběhlíkovi z řad ČSSD.  

Deník Sächsische Zeitung podrobněji komentuje „taktickou hříčku“ KSČM, která se pokusila převzít režii volby nasazením své kandidátky, „ultranacionalistické a Němcům nepřátelské“ poslankyně Evropského parlamentu Jany Bobošíkové. Komunisté to však prý udělali jen proto, aby „zvýšili svou cenu na trhu“.