Palestinský radikál Fajád zahynul při výbuchu v Gaze, Izrael účast popírá

Gaza - Vysoký velitel palestinského radikálního hnutí Islámský džihád Ajmán Fajád, známý spíše pod jménem Abú Abdalláh, byl dnes večer zabit při explozi domu v pásmu Gazy. Kromě něj údajně zahynulo šest dalších osob, většinou z jeho rodiny, a zraněny byly čtyři desítky lidí. Dům byl zcela zničen, poškozeno bylo i několik sousedních budov.

Mluvčí Islámského džihádu obvinil Izrael z leteckého úderu na Fajádův dům a slíbil židovskému státu odplatu. Mluvčí izraelské armády ale podle agentury Reuters popřela, že by Izrael v Gaze podnikl jakoukoli vojenskou akci. Podle palestinských zdrojů ale vypálilo izraelské letectvo raketu na dům velitele Brigád Al-Kuds, ozbrojené složky Islámského džihádu.

Izraelští představitelé tento týden pohrozili likvidací vůdců islamistického hnutí Hamas, které vládne v pásmu Gazy, v reakci na neustávající ostřelování izraelského území raketami palestinských extremistů. Agentura Reuters připomíná, že Izrael v Gaze podnikl řadu leteckých útoků na tamní ozbrojence, od roku 2006 ale ani jednou nebombardoval domy.