Bush na mírové misi v Africe; varuje přes násilím v Keni a Dárfúru

Cotonou/Dáresalám - Spojené státy se aktivně zapojují do řešení zmatků v Africe a vyzývají představitele vlády i opozice v Keni, aby učinily konec povolebnímu násilí, jež si v této východoafrické zemi vyžádalo už přes tisíc obětí na životech. Prohlásil to dnes při krátké zastávce v Beninu americký prezident George Bush, který zde zahájil týdenní cestu po pěti afrických zemích. Z Beninu už odletěl i s manželkou Laurou do Tanzánie, odkud se pak vydá do Rwandy, Ghany a Libérie.

Bush do Keni vysílá ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou, aby podpořila mírový dialog mezi tamní vládou a opozicí. Důležité je, „aby si vůdcové vyslechli z první ruky, že si Spojené státy přejí, aby skončilo násilí a dohoda o rozdělení moci pomohla zemi vyřešit její problémy. To je diplomacie,“ řekl Bush.

USA jsou prý rovněž připravené uvalit sankce na jednotlivce, kteří by
bránili mírovému procesu v Keni. Washington už v minulosti pohrozil osmi
politickým vůdcům a obchodníkům podezřelým z rozpoutávání násilností, že jim zakáže vstup do Spojených států. Keňské organizace pro ochranu lidských práv vyzývají i ostatní západní země, aby se k americké iniciativě připojily.

Na tiskové konferenci v Cotonou Bush také vyjádřil naději, že při pobytu ve Rwandě se mu podaří přesvědčit vedení této země o nutnosti urychlit vyslání mezinárodních jednotek OSN a Africké unie do západosúdánského Dárfúru. Tamní humanitární krize v důsledku ozbrojeného konfliktu zasáhla miliony lidí. Právě rwandské jednotky tvoří největší část mírové mise.

Kromě krizové situace v Keni a v Súdánu a dalších ozbrojených konfliktů patří k tématům Bushovy cesty rozvoj zdravotnictví a vzdělávání v regionu, obchodní vztahy a o boji proti AIDS.

Proti návštěvě amerického prezidenta v pátek protestovali tanzanští muslimové v městě Dáresalám. Demonstrujícím, kteří pálili americké vlajky a skandovali hesla jako „Bush je zloděj ropy“, policie zabránila, aby se přiblížili k budově amerického velvyslanectví. Organizátoři akce slíbili, že budou Bushe „doprovázet“ po celou dobu jeho návštěvy.